Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Bryllupsfest

Bryllupsfest - valg af vin

Indlæg udarbejdet af:
Thomas Udbye, passioneret vinmand hos AndrupVin.dk

Bryllupsfest - en af de vigtigste dage i dit liv

En bryllupsfest er en af de bedste og største fester man kan forestille sig. En fest og en begivenhed, som sætter sig i hukommelsen for evigt.

Der er rigtig mange forberedelser til den perfekte bryllupsfest. En masse praktiske gøremål og planlægning, som både omfatter gæsteliste, gaveliste, indbydelser, lokation, bryllupstøj, transport, mad og drikke - herunder valg af vin, underholdning og meget andet.

Man kan blive helt forpustet af alle disse forberedelser, men går man i gang i god tid, og ser det som en spændende del af bryllupsfesten, bliver planlægningen til et hyggeligt indslag. Frem for alt - gør det sammen som kommende brudepar, så I bagefter kan tænke tilbage på forberedelserne, som en del af hele arrangementet.

Hvad indeholder selve bryllupsfesten?

En uforglemmelig dag

Alle brudepar ønsker en uforglemmelig dag på selve bryllupsdagen - både på det personlige plan og på alle gæsternes vegne. Alt skal lykkedes og gå op i en højere enhed. Lige fra aftalen hos frisøren, bryllupsfotografen til selve afholdelsen af bryllupsfesten.

Er maden god nok? Vil alle gæsterne kunne lide vinmenuen? Der er rigtig mange ting der på smukkeste vis skal forenes.

Foregår bryllupsfesten ude - fx på en herregård, restaurant eller hotel, er maden og vinmenuen i gode hænder. Her er der uddannede tjenere og sommelier, som med deres viden og indsigt, kan sammensætte den rigtige vinmenu og beregne den rette mængde vin til hver enkelt gæst.

Hvilken vin drikker dine gæster?

Hvis der er noget der kan dele vandene blandt folk, så er det valg af vin. Nogle foretrækker kongevinen Barolo. Andre foretrækker en frugtig syditaliener med frugtig sødme og fløjlsbløde tanniner. Andre en Médoc fra Bordeaux i Frankrig.

Med andre ord kan det være meget vanskeligt, at ramme plet og imødekomme alle gæsternes personlige præferencer for valg af vintype.

Der er dog nogle retningslinjer som gør sig gældende, når man skal vælge vin til en fest.

Valg af vintyper til festen

Du kan sagtens sammensætte en vinmenu, som vil behage langt de fleste gæster. Det gælder om, at udvælge og sammensætte nogle vine, som rammer bredt og ikke er for specielle i deres udtryk.

Vinene må ikke have en for høj alkoholprocent, og frem for alt skal de afstemmes menuen. Alternativt kan man vælge at servere to typer af hver vin, men hvorfor skabe endnu større forvirring end nødvendigt er. En vintype til hver anretning er fin, og hvis nedenstående tommelfingerregler følges, vil de fleste kunne lide vinmenuen.

Valg af velkomstdrink

Bobler er altid et hit - året rundt. I særdeleshed til festlige begivenheder som et bryllup. Mange forbinder mousserende vin med Champagne, og kalder i et væk al mousserende vin for Champagne. Lad os lige slå det fast med det samme - mousserende vin må kun hedde Champagne, hvis det kommer fra Champagne distriktet i Nordfrankrig.

Alt efter budget findes der mange muligheder for valg af en mousserende vin. Champagne er utrolig populært i disse år, men man kan sagtens finde en anden mousserende vin, som vil kunne begejstre dine bryllupsgæster.

Påtænker du at servere mousserende vin til din bryllupskage, kan en italiensk Asti være et godt bud. Du kan også vælge en spansk Cava - Demi Sec, hvis denne skal nydes i selskab med bryllupskagen.

Skal dine gæster have en aperitif ved ankomst, kan en fransk Cremant Brut være et godt bud.

Betegnelser for mousserende vin:

Brut (fransk, spansk, italiensk)

Tør (Aperitif, velkomstdrink, fiske- og skaldyrsretter)

Sec (seco på spansk/italiensk)

Lidt mindre tør end Brut (Bryllupskage, kransekage)

Demi-sec (semi-seco på spansk)

Mindre tør end Sec med en lille smule "sødme" grundet det større sukkerindhold i vinen (Bryllupskage, kransekage, all-rounder efter personlig smag)

Valg af hvidvin til forret

Valg af hvidvin

Hvidvin gør sig godt som vintype til langt de fleste forretter. Der er også mange andre muligheder, men for at ramme det brede publikum, er hvidvin altid det sikre valg til forretten.

Dit valg af hvidvin skal afstemmes til selve forretten. Som tommelfingerregel skal din hvidvin kunne matche forrettens aromaer, fedme og tyngde. Jo mere robust en forret du vil servere for dine gæster, jo mere krop og struktur skal hvidvinen have.

Påtænker du at servere en fiskeanretning med noget varmrøget laks, vil en fadlagret Chardonnay eller en Riesling være et godt bud på en hvidvin.

Består forretten af dampet fisk, vil en Sauvignon Blanc fra New Zealand være ideel.

Valg af rødvin

Rødvin er en vintype, som hører sig til hovedretten, og som igen skal afstemmes til menuen. Nogle af dine gæster vil nok foretrække, at køre igennem med hvidvin under hele bryllupsfesten - også under hovedretten. Og sådan skal det være. Vi har alle vores personlige præferencer, og nogle bryder sig ganske enkelt ikke om rødvin. Andre får hovedpine af rødvin, og foretrækker andre vintyper.

Når du skal udvælge en rødvin til din bryllupsfest, skal du igen ramme bredt. Server derfor en rødvin med en alkoholprocent på maks 14% og som ikke indeholder for meget garvesyre - det man også kalder for tanniner. Rødvinen skal være frugtig med en let sødme og diskrete noter af diverse krydderier. Den skal have lidt krop og struktur, men uden at være dominerende og overvældende for nogle.

Du kan med fordel vælge en rødvin bestående af et blend af druer - fx Sangiovese, Merlot og Shiraz. Tre druetyper, som både tilfører struktur og krop, frugtig sødme og fløjlsbløde tanniner, som ikke vil virke afskrækkende på dine gæster, men derimod indbydende og venlig.

Der er igen mange muligheder - frem for alt skal du servere den type rødvin, som du synes om. Det er jo jeres dag og fest.

Valg af dessertvin

Dessertvinen er kulminationen på den "officielle" del af din bryllupsfest. Tørsten og sulten er blevet stillet for langt de flestes vedkommende, så det stiller sine krav til dessertvinen.

Din dessertvin skal du vælge ud fra selve desserten. Påtænker du at servere en tung dessert som fx en islagkage med chokolade, eller en decideret chokoladedessert, vil en portvinstype som Colheita eller LBV være et godt bud. Søde desserter kræver også en sød dessertvin, så her vil en portvin ramme plet. 

Er vi ovre i forskellige desserttyper på en tallerken - fx. lidt ost, frugt og et stykke kage, vil en tysk Eiswein, Ausleses eller en Late Harvest Riesling være et godt valg. Søde og med fin syre.

En italiensk Asti eller en spansk Cava Sec vil gå godt i spænd med frugtige desserter, som er mere lette og elegante i udtrykket.

Dessertvin

Hvor meget drikker gæsterne til din bryllupsfest?

Det helt store spørgsmål, når du selv står for afviklingen og planlægningen af festen. Hvor meget vin vil dine gæster drikke? Det afhænger selvfølgelig af alder og stemning, men en bryllupsfest er en af de fester, hvor der normalt festes igennem til de sene nattetimer. Du har måske en god mavefornemmelse og formodning om mængden af drikkevarer til din bryllupsfest, men der findes faktisk en tommelfingerregel for beregning af drikkevarer per person.

Hvor meget skal jeg beregne per person:

 • Velkomstdrink (1 til 1½ glas)
 • Hvidvin til forret (2 glas svarende til 1/3 flaske per person)
 • Rødvin til hovedret (4-5 glas svarende til 3/4 til en hel flaske per person)
 • Dessertvin (1 glas - ikke alle drikker dessertvin, så beregn 7-8 personer per flaske)
 • 3 øl (Fest og dans)
 • 3 sodavand


Disse mægndeangivelser er vejledende, og skal bruges som inspiration til at beregne mængden af drikkevarer til dit bryllup. Følges disse mængdeangivelser, vil du med al sandsynlighed ikke løbe tør for drikkevarer.

Faktorer, der har indflydelse på mængden:

 • Gæsternes alder og køn (Mænd drikker mere end kvinder)
 • Årstiden (Er det en varm sommerdag, går der mere hvidvin og mousserende vin til)
 • Hvor mange timer forventer du festen skal strække sig over?
 • Vil du også servere andre drikkevarer - fx øl og spiritus?
 • Skal folk hjem eller overnatter de?

Find frem til den rette vinmenu

Som nævnt tidligere i dette indlæg, skal forberedelserne til dit livs fest også være hyggelig og foergå i en afslappet tone. Er du i tvivl om vinmenuen - hvilke vintyper skal du vælge, kan jeg klart anbefale dig at lave en mixkasse, hvor I som kommende brudepar sammensætter nogle forskellige vintyper, som kan smages og vurderes i hjemmet. Udvælg et par flasker af hver vintype og få sammensat den ultimative vinmenu til den forstående bryllupsfest.

Du er meget velkommen til at kontakte os på info@andrupvin.dk eller ringe til vores vineksperter på 5080 9005, hvis du har brug for vejledning og inspiration til din kommende bryllupsfest.