Bestil din vin online - vi leverer hele sommeren igennem dag-til-dag alle hverdage. Vores fysiske showroom i Esbjerg holder dog ferielukket i uge 29, 30 og 32 - uge 31 åbent til normale åbningstider.

×

Fri fragt v/499,00 kr.

Dag-til-dag levering alle hverdage

100% tilfredshedsgaranti

Product was successfully added to your shopping cart.

Australsk rødvin

G’dday mate, n’ welcome to the land Down Under. Her er der blevet produceret kvalitetsvin siden medio 1800-tallet, og selvom det, sammenlignet med Europa, synes som ”var det i går”, så er landet på ganske kort tid, kommet på verdenskortet mht. spizenklasse vine.

Læs mere  

   

25 vare(r)

Sorter faldende

   

25 vare(r)

Sorter faldende

Australien er verdens fjerde største vineksporterende land. Kun 40 procent drikkes i hjemlandet, så vineksporten er en stor del landets økonomi. Der eksporteres internationalt ikke mindre end 720 mio. liter vin om året. Der produceres vin i hver eneste stat, men det er i den sydlige del af landet at der produceres mest vin. Her er klimaet køligere, hvilket skaber bedre vilkår for kvalitetsvine (ja, husk nu, at vi er ”på den anden side” af kloden, hvor alt er ”vendt på hovedet”, ergo er der koldt i syd og varmt i nord). Der findes ikke mindre end 60 forskellige vinregioner fordelt på ca. 160.000 ha. Der findes kvalitetsvine i hele landet, og vinene kommer meget forskelligt til udtryk pga. landets markante variation indenfor klima, jordbundsforhold og topografi. 

Hjemlandet for Shiraz og Chardonnay

Landet har ingen officielle druesorter, men særligt Shiraz/Syrah og Chardonnay associeres med Australien – egentligt fordi det var de første druer, som viste potentiale. I dag kan man dog få en stor variation af druer, som både findes hver for sig, eller sammenblandet i en flaske.

De mest almindelige druer er:

Australien har ingen oprindelige druesorter. Det er de såkaldte Vitis Vinifera, (druer som stammer fra bl.a. det Mediterrane område), som anvendes i landet. Det er bl.a. også derfor, at druerne hovedsageligt lyder franske – Australien satsede nemlig, til at starte på, på de klassiske franske druer. Siden har The Kangeroos (slang for australier) erfaret, at andre druer også klarer sig godt i det varme klima, bl.a. Nebbiolo druen fra Italien. 

Varme, kraftige og fyldige vine

Man kan - sådan per se, tale om australsk vin, som ”varm” vin. Druerne bliver, pga. landets mange solskinstimer og gunstige vejr, kraftige og fyldige i deres udtryk. Rødvine, såsom Shiraz/Syrah, bliver ofte nogle bulderbasser, som skal tøjles af en god omgang rødt kød fra Weber-grillen. Hvidvine, såsom Chardonnay, er fyldige og cremede med noter af eksotiske frugter. Hvidvinene går fremragende til en omgang jomfruhummere ristet over åben ild. 

Overvågede klassificeringer

Der findes ingen deciderede appellationer i Australien, men derfor findes stadig strikt overvågede klassificeringer af vinene. Vinene inddeles efter regioner, og mange navne er inddelt i såkaldte Geografiske Indikationer dvs. de er beskyttet af Australiens Landbrugsministerium. Da store dele af vinområderne består af kooperativer (vinhuse som ikke selv dyrker druer, men opkøber hos landmænd), så har Landbrugsministeriet lavet en oprindelsesgaranti: den såkaldt Label Integrity Program (LIP). Når der er angivet et område eller en druesort skal min. 85% af druerne komme fra dette området og denne type drue. Er der brugt flere druesorter, skal de anføres i faldende orden. Derudover skal min. 85% af druesaften komme fra den meddelte årgang.

Et eksempel på kontrollerede informationer på en flaske:

  • Områdeinformation: f.eks. South East Australia
  • Statsnavn: f.eks. Adelaide Hills
  • Geografisk zone (kan vises på et lille kort bag på flasken)
  • Region og subregion


Det er ikke alle informationer, som forekommer på en flaske, men man ved altid hvorfra i landet vinen stammer.

Her Australiens vinregioner listet: 

Sydaustralien:


Omkring Victoria:

Alpine Valleys, Beechworth, Goulburn Valley, Grampians, Heathcote wine region, Henty, Mornington Peninsula, Pyrenees, og Rutherglen.

Omkring Strathbogie:


New South Wales
:


Western Australia:

  • Perth Hills, Peel og Swan Valley.


South Western Australia:

Blackwood Valley, Geographe, Manjimup, Margaret River og Pemberton.

Great Southern:

Albany, Denmark (ja! Danmark), Frankland River, Mount Barker og Porongurup 

Australien - australsk rødvin hvidvin

Vinregioner med europæisk islæt

Mange regioners navne kan genkendes fra Europa, og stammer fra koloniseringen af Australien. Regionen Denmark blev naturligvis opkaldt efter Danmark, og det var her danskere bosatte sig i 1700-1800-tallet. Man forsøgte allerede at dyrke vin ultimo 1700-tallet ved at medbringe druer fra Kap Det Gode Håb i Afrika, men projektet fejlede. I 1820’erne blev den første australske vin eksporteret, men det var først i 1833, da stiklinger af franske druesorter blev importeret til landet, at det sådan rigtigt lykkedes at dyrke vin.

Prisvindende vinnation

Kvaliteten steg yderligere ved koloniseringen af landet fra Europa: nu ankom vinbønderne med århundreders erfaringer, og de vidste præcist, hvor (vin)skabet skulle stå. De bøvlede i starten en del med det australske klima, men havde alligevel kundskaben til at dyrke vine af god kvalitet. Cirka 40 år senere modtog Australien anerkendelse for sine vine i en fransk blindsmagning, og siden da er det gået over stok og sten. I dag vinder Australien priser for deres vine over hele verden, og vinhuse, såsom Penfolds, er blevet legendariske. Det er dog efterhånden ikke til at komme til for penge for almindelig dødelige, men til gengæld kan man få meget andet, ligeså god vin fra andre vinhuse. 

Cheers, mate!

Så gør som australierne; start grillen op og inviter venner og familie til en vaskeægte Backyard BBQ (Barbecue). Uanset om du griller krokodille, kængurubøffer eller en omgang tilforladelige barbecueribs, så skal der masser af Aussie vin på bordet. Server alt lige fra Konge Shiraz til fyldig Chardonnay, og snart vil du høre didgeridoo’erne spille fra landet Down Under. Cheers, mate!