
Opskrifter, foodstyling og fotos af:
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk
Spaghetti carbonara er en traditionel italiensk pastaret. Spaghetti carbonaras oprindelse er svær at lokalisere, men der hører flere sjove historier til retten.
Den traditionelle udgave af denne klassiske italienske pastaret bestod af pastapenne, pancetta og revet fåreost, det som går under betegnelsen "Pecorino Romano".
Spaghetti carbonara kan dateres helt tilbage til Romerrigets tid, hvor man mener, at de italienske trækulsarbejdere fik dateret denne ret. Det italienske ord for trækul er "carbone", hvor man mener, at denne pastaret oprindeligt blev tilberedt over trækul. Andre mener, at det er de små baconstykker i retten, der har lagt navn til denne klassisker, da de også minder om trækul.
Uanset hvad, så er spaghetti carbonara en vanvittig lækker og nem ret at tilberede, som fortjener at blive tilberedt med ægte fløde og røget bacon.
Antal personer: 3-4
Forberedelse: 15 min.
Tilberedning: 10 min.
I alt: 25 min.
Ingredienser:
- 400 g. spaghetti
- 200 g. pancetta (italiensk krydret bacon) eller en hel god bacon
- 1 fed hvidløg skåret i små tern
- 2 hele æg
- 2 æggeblommer
- 1 dl. fløde (kan udelades)
- 50 g. revet parmesan
- 50 g. revet pecorino (eller parmesan)
- Revet skal fra en økologisk citron
- Masser af frisk kværnet peber
Fremgangsmåde:
- Skær pancettaen i tern.
- Pisk de to hele æg og æggeblommer sammen. Tilsæt piskefløden og pisk det sammen.
- Steg pancettaen sprød på en varm pande. Hæld det dernæst på noget fedtsugene papir.
- Kog spaghettien som anvist på pakken.
- Når spaghettien er kogt hældes vandet fra.
- Kom spaghettien tilbage i gryden, og hæld æggeblandingen og halvdelen af osten ved, mens der røres godt rundt. Sørg for, at gryden ikke står på komfuret igen, da æggene ellers ender som røræg.
- Rør citronskallen og den sprøde pancetta i sammen med masser af frisk kværnet peber.
- Lige inden servering drysses retten med den sidste halvdel af osten.
Forslag til valg af vin:
Spaghetti carbonara er en lækker, traditionel pastaret, som byder på masser af smag takket være den gode bacon, parmesan og fløde. Det er også en ret tung og fed pastaret med masser af aroma og krydderier, som stiller visse krav til bordvinen.
Man kan både servere en fyldig hvidvin eller en sprød og frisk rødvin til spaghetti carbonara.
En oplagt hvidvin til spaghetti carbonara kunne være Chardonnay, Pinot Grigio eller en skøn Cortese fra Gavi i Piemonte.
Er man mere til rødvin, vil en skøn Valpolicella fra Veneto eller en Barbera fra Piemonte sidde lige skabet. Barberaen er med sit høje syreindhold og meget lave garvesyreindhold en eminent ledsager til den italienske fastfood.


