Veneto

Vinregionen Veneto i det nordøstlige Italien er et yndet turistmål for mange danskere, som hvert år drager sydpå til denne skønne vinregion med Gardasøen som feriens centrale omdrejningspunkt. Når man først har oplevet Veneto, og kørt rundt i regionen, giver det god mening hvorfor denne vinregion hører til blandt de mest produktive vinregioner i hele Italien.

Denne region byder på en fornem vinhistorie, og med navne som Veneto, Venedig, Verona og Valpolicella, er denne vinregion for alvor blevet verdenskendt.

Veneto spiller en væsentlig rolle i Italiens vinproduktion, som med sine Valpolicella, Amarone og søde Recioto vine, for længst har sat sine markante spor på den internationale vinscene. Man finder Veneto rent geografisk i det nordøstlige hjørne af Italien, som administrativt indgår i Triveneveto-zonen sammen med sine naboregioner Trentino Alto Adige og Friuli Venezia Giulia. Det arkitektoniske mesterværk, Venedig, som er bygget på vandet, er hovedstaden i Veneto.

Veneto er en vinregion, som repræsenterer overgangen mellem det alpine Italien i nord og det mere varme og tørre klima mod syd.

Den produktive vinregion i nord

Veneto er ikke en af Italiens største vinregioner rent arealmæssigt, men målt på antal flasker producerer Veneto langt mere vin end fx Syditalien med Sicilien og Puglia i spidsen, Toscana, Lombardiet og Piemonte i det nordvestlige Italien. Veneto ekspanderede for alvor sin vinproduktion i 1990'erne, hvor vine som Amarone, Ripasso, Valpolicella, Soave og den mousserende vintype Prosecco for alvor slog igennem både i Danmark og på den internationale verdensscene.

Sicilien og Puglia var oprindelig en af de mest produktive vinregioner i Italien, men en omlægning af produktionen i Veneto og nye vintyper som Amarone og Ripasso, åbnede for alvor dørene op til verdensmarkedet. Mere end 25% af Venetos samlede vinproduktion sælges i dag under DOC og DOCG.

Vinkælder i Valpolicella, Veneto

Det succesfulde trekløver

Vinregionen Veneto kan opdeles i tre geografiske områder, som hver især er kendetegnet ved deres forskelligartede geologi. 

Den geografiske opdeling af Veneto:

  • Det nordlige hjørne af Veneto med det alpine Italien grænsende ned til Gardasøen
  • Det centrale Veneto omkring Padua og Vicenza
  • Det nordøstlige Veneto opdelt af floden Piave

Det nordlige Veneto

Dette område grænser op til foden af Alperne og går ned langs den østlige side af Gardasøen. Denne del af Veneto er kendetegnet ved et lidt køligere klima pga. dens beliggenhed op til Alperne. Her fremstilles der friske og sprøde hvidvine, men også rødvinen Bardolino, som er den mest lette og lyse rødvinstype i Veneto.

Nord for den smukke by Verona og på den østlige side af Gardasøen, finder man Valpolicella. Selve vinen Valpolicella kan sammenlignes lidt med Chianti fra Toscana. En skøn frugtig rødvin, som der produceres store mængder af. I Valpolicella fremstiller man også Amarone, som for alvor blev udbredt i Danmark gennem 1990'erne, og som for mange stadigvæk står for noget nær den optimale vinoplevelse.

Øst for Valpolicella finder man Soave, som er indbegrebet af bløde, friske hvidvine og i dag blandt Italiens mest kendte vintyper. I Soave anvender man de hvide druesorter Garganega og Trebbiano, men det er Corvina, Rondinella og en lille smule Molinara, som definerer områdets rødvine.

Det centrale Veneto

Det centrale Veneto byder på et kuperet landskab med forholdsvis flade sletter. Dette område i Veneto producerer store mængder vin, men det er kun et fåtal af vinene som har opnået DOC-status. Udover de lokale Veronese druesorter har internationale druesorter som fx Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir også vist deres store potentiale på disse kanter sammen med Norditaliens store flagskib, den hvide Pinot Grigio.

Det nordøstlige Veneto

På hver sin side af floden Piave, som deler det nordøstlige Veneto i to områder, finder man den populære og prisbillige mousserende vintype, Prosecco. Det er en af de mest dyrkede druesorter i hele Italien, som skaber nogle syreholdige, sprøde mousserende vine med aromaer af syrlige æbler og pærer. Prosecco hedder også Glera, men er kendt som Prosecco over hele verden. Udover Prosecco som den bærende del af vinproduktionen, fremstiller man også andre vine som fx Montello, Colli Asolani og Lison-Pramaggiore.

Udsigt ud over vinmarker i Valpolicella