MYSTERY BOX ROSE. 6 LÆKRE ROSE VINE FOR KUN 267,80 KR. LÆS MERE HER.

×

Fransk rødvin

Bienvenue en France, velkommen til Frankrig! Når de fleste tænker på klassisk rødvin, så tænker de på fransk vin. Frankrig var et af de første lande i verden til at dyrke vin, og landet har i næsten 2.600 år perfektioneret de røde dråber.

Frankrig er et af verdens største vinlande, da min. 800.000 ha. er opdyrket med vinstokke. Der produceres ikke mindre end 7-8 mia. flasker om året: Alt lige fra bordvin til mesterværker. 

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Landet er inddelt i ca. 13 vinområder, som strækker sig fra Alsace i nord til Languedoc-Roussillon i syd. Frankrig byder derfor på yderst alsidig rødvin, fra ranke og elegante vine i nord til saftige bulderbasser i syd. Og alt indimellem. Der findes simpelthen fransk rødvin til enhver smag. 

Landet har nogle af verdens mest eftertragtede områder, og etiketter, og blandet med en masse hype har nogle vine fra bl.a. Bordeaux og Bourgogne nået prismæssigt astronomiske højder. Men med lidt selektiv omhu og en god vinmand i baghånden kan man stadig gøre rigtig gode køb af de klassiske vine. 

De franske vinområder:

Historiske rødder

Med en over 2.000-årig vinhistorie undres man ikke over at de fleste klassiske internationale druer har franske navne. Druer såsom Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrahs (m.fl.) oprindelse er netop fransk. Heraf er der kommet afarter af navnene f.eks. kalder tyskerne Pinot Noir for Spätburgunder, og Syrah hedder i nogle tilfælde Shiraz, men der er tale om de samme druer. 

De mest almindelige rødvinsdruer i Frankrig:

Den procentmæssige fordeling vil de kommende år ændre sig forårsaget af den globale opvarmning, som vil gøre visse druer i visse område næsten udrikkelige pga. for meget alkohol. Derfor omplantes nogle områder med vine som klarer sig gunstigt i varmere vejr såsom Pinot Noir. 

Fransk rødvin

Knivskarp fokus på kvalitet og oprindelse

Når man køber vin fra Frankrig kan man være forvisset om, at der er blevet holdt skarpt øje med kvalitet og oprindelse. Frankrig var et foregangsland indenfor lovgivning og klassificering af vin. Det franske klassificeringssystem Appelation D'Origine Contrôlée (det såkaldte AOC) stammer fra 1935 og overvåges af Institut National des Appellations d’Origine (det såkaldte INAO). Frankrig var verdens første land til at indføre et kvalitetssikringssystemt baseret på klassificering og kontrol af område. Systemet er baseret på filosofien om, at den geografiske oprindelse og jordbunden er altbetydende for vinens karakter og type.

De skrappeste regler i verden

Det franske vinsystem er den skrappeste i verden og der findes præcise regler for jordbund (det såkaldte terroir), vinstokke og beskæring, alkoholindhold og høstudbytte. Lignende klassificeringer er forbilledligt oprettet i andre store vinproducerende lande såsom Italien. Frankrig er dog det eneste land, der også har klassifikationer, hvor de bedste vingårde og slotte i visse distrikter er optaget i officielle ranglister, Grand Cru eller Grand Cru Classé.

Rødvin - en del af den franske kulturarv

I Frankrig er vin en naturlig del af kulturen, og den lokale mad passer altid til de lokale vine. Franskmændene drikker desuden helst selv lokal vin, og et besøg til et lokalt supermarked eller vinbutik bevidner hurtigt den manglende lyst til vin fra andre lande. Både røde og gyldne dråber fra andre lande er yderst begrænsede. I Frankrig følger man desuden devisen, at ”et måltid uden vin kaldes morgenmad” dvs. man drikker vin til både frokost og aftensmad. Det er måske også derfor at franskmændene har en af Europas højeste levealdre. Et sundt dagligt indtag af vin blandet med joie de vivre, livsglæde, skaber den rette kombination til et langt liv. 

Når det kommer til Frankrig og rødvin, så har landet det hele: elegante og silkelette vine fra bl.a. Bourgogne; saftige og fløjlsbløde vine fra Bordeaux; jordslige, voluminøse og ’bondske’ kongevine vine fra Rhône og saftige bulderbasser fra Languedoc-Roussillon

Så når næste middag står for døren, så følg den franske livsfilosofi: ”La vie est trop courte pour boire du mauvais vin”. ”Livet er for kort til at drikke dårlig vin”. Salut a votre santé. Skål på vores alles sundhed.