SUPER VALUE SMAGEKASSER M/ 12 FL FOR KUN 525 KR! BEGRÆNSET ANTAL! LÆS MERE HER!

×

Champagne

Prøv at smage på ordet - det emmer af eksklusivitet, luksus og særlige begivenheder. Når man fejrer noget stort, så skal det fejres med champagne!

Champagne - det verdenskendte brand indenfor mousserende vine

Champagne er verdens mest kendte brand indenfor mousserende vine. Vinene er så ombejlet, at franskmændene har sørget for, at kun vine dyrket i Champagne distriktet må kaldes for Champagne. Alt andet mousserende vin produceret i andre regioner af Frankrig, eller i andre vinlande, må kalde deres vin for: CrémantLimouxCavaAsti, Prosecco, Spumante eller blot Sparkling Wine, hvilket kan oversættes til ”mousserende vin”, men aldrig Champagne.

Champagne - mousserende vin

Verdens bedste mousserende vin

Mængden af ”ægte” Champagne er derfor relativt lille i forhold til verdensmarkedet, og derfor er det også dyrt. Udbud og efterspørgsel og alt det der… Men Champagne er, efter sigende, også verdens bedste mousserende vin, så man betaler ikke kun for brand, men også for kvalitet.

Man kan dog sagtens lave nogle gode røverkøb, særligt hos mindre producenter, og på NV (Non Vintage) flasker, dvs. de Champagner, som ikke har årgang på.

Champagne distriktet

Champagne ligger i det nordøstlige Frankrig ca. 150 km. øst for Paris. Området Champagne-Ardenne dækker et areal på 33.344 hektarer med 319 kommuner i 5 departementer: la Marne, l’Aube, l’Aisne, la Haute-Marne og la Seine-et-Marne.

Landbrug spiller en stor rolle i regionen, men Champagne dyrkes kun på et beskedent areal - overvejende på de øst- og sydvendte skråninger af Montagne de Reims. Det er dermed kun nogle få procentdele af det samlede areal syd for Reims og Épernay, samt i nogle mindre områder 100 km syd herfor ved den lille by Bar-sur-Aube, at der produceres vin. Terrænet er jævnt og lavtliggende og Seinen samt dens store bifloder Aube, Marne og Aisne løber gennem landskabet fra øst.

Den hellige treenighed

Når det kommer til druer kan man i praksis tale om ”den hellige treenighed”: Pinot Noir, Petit Meunier og Chardonnay. Disse tre druer er ”den klassiske” druesammensætning, men der anvendes også andre druer. Disse tre druer anvendes hver for sig, og endda alene. Blanc de Blanc betyder f.eks. at en Champagne er lavet på 100 procent Chardonnay. Til trods for at begge Petit druer er rødvine, så er Champagne ofte lys, men man kan dog også få rosé Champagne.

Klassificeringerne i Champagne er nemme at huske.

Først er her lidt om kvaliteten:

  • De billigste flasker er dem uden årgange kaldt NV’ere (Non Vintage). Her er vinen blandet fra forskellige årgange.
  • Vintage Champagner er fra en årgang og der står derfor altid et årstal på flasken. Vintage flasker laves ikke hvert år, men kun når høsten har været af god kvalitet. Hvis høsten ikke er god, så laves der i stedet NV flasker.
  • Nogle vinhuse laver Cuvée Prestige dvs. Champagner med særlige navne, når årgangen er særlig vellykket. Her kan f.eks. nævnes Dom Perignon fra huset Moët & Chandom; Winston Churchill hos Pol Roger og Cristal hos Louis Roederer. 

Selve appellationerne er inddelt i 3:

  • Champagne Grand Cru: Det er kun 17 byer/marker, som er ophøjet til Grand Cru status. Her er de serveret i alfabetisk rækkefølge: Ambonnay, Avize, Aÿ, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly-Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay og Verzy
  • Champagne Premiere Cru: De 42 næstbedste områder er Premiere cru (betyder første cru), hvilket står på vinens etiket. Navnene på byerne/markerne kan med et enkelt klik findes på nettet, hvis man virkelig vil nørde appellationer, eller tjekke om man gør et godt køb.
  • Blot ordet Champagne: Alle Champagner hører under AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) uden nærmere bestemmelse og betegnelse. 

Mange udtryk og stilarter indenfor Champagne

Naturligvis stiger kvaliteten og prisen markant alt efter hvor i hierarkiet vinen er placeret. Champagne er naturligvis heller ikke bare Champagne, men kommer i mange udtryk og stilarter. F.eks. betyder doseringen af sukker meget for vinens udvikling og udtryk, og Zero Dosage Champagner (Champagne med nul tilsat sukker) vinder i stigende grad frem blandt champagnefans. Det skaber stilrene, kølige og stringente Champagner, som er en modsætning til den mere voluminøse, oxidative og fyldige stil. Denne stil har dog også sine tilhængere, og et er vist: der findes en yndlingschampagne og champagnestil til enhver vindrikker.

Champagne - mousserende vin

Champagnens historie

Regionens historie går tilbage til 500 f.kr., da gallere var bosat i området. Regionen blev også kaldet “lavere Belgien”, og mange af byernes navne i regionen har faktisk keltisk oprindelse. Navnet Champagne stammer dog fra Latin og ordet "Campania", som refererer til bakkerne i den romerske provins, som blev sammenlignet med Campanien i Italien. Der er nok nogle gamle romere, som har haft hjemve. Campania betyder dog i bund og grund ”på landet”, og det var romerne som plantede områdets første vinstokke.

I den tidlige middelalder var Champagne et hertugdømme, hvor Merovingeren herskede. I 1314 arvede Grev Champagne regionen, da han blev Louis X. Champagne blev derved også en officiel provins i det kongelige domæne Frankrig.

Myter og Champagnens oprindelse

Der findes en lang række myter om Champagne, bl.a. at det skulle være verdens første mousserende vin. Det er tænkeligt at andre områder var før ude end Champagne, i al fald påstår Limoux at de opfandt den mousserende vin. Og efter over 500 års mundhuggeri er de stadig ikke nået til enighed. I princippet kan det vise sig slet ikke at være franskmændene, som opfandt den boblende vin. Det formodes nemlig, at det reelt var englænderne, der omkring 1660 udviklede metoden med tilsætning af gær og sukker til at fremprovokere en 2. gæring i flasken med deraf følgende bobler.

En af myterne går ud på, at en vis benediktinermunken og kældermesteren Dom Perignon (1638-1715) fra abbediet Hautvilliers i det 18. århundrede opfandt den mousserede vin. Da han så boblerne i glasset, udråbte han: ”Jeg drikker stjerner”. Der er ingen måde at verificere denne myte, og franskmændene gør absolut intet for at bestride påstanden.

Faktum er dog, at Champagnen først som brand blev til ”sådan rigtig Champagne” i 18. århundrede. Det er også i denne periode at store champagnehuse såsom Tattinger, Moët & Chandon og Louis Roederer blev grundlagt.

Citaternes vin

Champagne-Ardenne området var pga. sin geografiske placering midt i Ragnarok under begge verdenskrige og led grusomme tab. Champagnen blev et nationalsymbol, samt et symbol på kultur og livsglæde. Læs blot Winston Churchills kendte citat:”Remember Gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne”, som fortæller lidt om vinens status under 2. verdenskrig. Der findes nok heller ikke ret mange drikke, som har så mange citater forbundet til sig, som Champagne.

Så uanset om du skal fejre en særlig lejlighed, overraske kæresten, familien eller naboen, have en stille stund foran pejsen eller ude på terrassen, så gør som Chruchill: "In success you deserve it and in defeat, you need it”, og bestil en god flaske af verdens bedste bobler.

Salut à votre santé, og skål på alles liv og sundhed.