NY SUPER VALUE KASSE. 12 GODE RØDVINE FOR KUN 525 KR. LÆS MERE HER.

×

Bordeaux

I det sydvestlige hjørne af Frankrig ligger landets andet største vindistrikt, et område som frembringer et særligt blik i de fleste vinfeinschmeckers øjne: Bordeaux.

Det er verdens største distrikt af fine vine, og det er til at forstå. Vinene er saftige, frugtige, fyldige og fulde af nuancer.

Det røde guld ved Gironde

Bordeaux inddeles i to dele: i hhv. den østlige og vestlige bred af Girondefloden (og delvist Dordogne), som løber gennem landskabet. Venstrebred (vest) består af Médoc og Graves, som også kendes som Haut-Médoc og Bas-Médoc (øvre og nedre Médoc). Det kendte Haut-Médoc indeholder subområder såsom St-EstèphePauillacSt.-Julien og Margaux samt de mindre kendte områder såsom AOC Moulis og Listrac. Graves inkluderer sub-regionerne Pessac-Léognan samt Sauternes som er kendt for sine søde dessertvine. Højre bred (øst) inkluderer Libournais, Bourg og Blaye, som igen subinddeles i bl.a. Pomerol og St-Émilion m.fl.

Mesterværker i Øst og Vest

Druer såsom Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carmenère og Sauvignon Blanc dyrkes i området, men det er særligt Cabernet Sauvignon og Merlot, som kendetegnes som ”sande” ikoniske Bordeauxdruer. I Médoc og Graves er Cabernet Sauvignon kerneelement i vinene, hvilket skaber dråber med lagringspotentiale.

På den østlige bred finder vi Pomerol og St-Émilion, som rimer på Merlot, og som giver ”blødere” alkoholrige vine, som ikke skal ligge så længe. Begge flodbredder med deres varieret ”terroir” (mikroklima/jordbundsforhold) skaber magiske vine med meget forskellige udtryk: Cabernet Sauvignons garvesyre skaber mesterværker, når vinene får lov at ligge og hygge sig i nogle år, hvoraf Merlot skaber et festfyrværkeri af frugtrigdom og fylde. Så hvorfor ikke prøve en af hver?

Distriktet med de mange appellationer

Bordeauxs klassificeringer, de såkaldte appellationer, er for den ustuderede noget omstændelig. I dette område er klassifikationerne baseret på de enkelte chateaux (vinslotte/producenter) eller subvinområder dvs. det er navnet på slottet eller vinområdet, som indikerer kvaliteten og ikke som normalt en fælles standard. Der er pt. 7.375 forskellige vinhuse i regionen, der dækker et område på 125.000 ha. De laver tilsammen mere end 10.000 forskellige vine. Siden 2015 har Bordeaux haft ikke mindre end 60 klassificeringer, alle anerkendt af AOC-systemet (Appellation d’Origine Contrôlée), hvilket gør Bordeaux til det mest appellations-rige område af Frankrig.

Hvis man vil nørde Bordeaux appellationer, eller blot tjekke om den vin man køber fra et respektivt vinslot eller område er très bien, så kan man rådføre sig med vinbiblen Den store Vinbog af Hugh Johnson og Jancis Robinson. Her får man smæk for skillingen i beskrivelsen af Bordeaux appellationer.

Bordeaux vine med historisk islæt

Bordeaux har været et vigtigt område siden oldtiden, hvor kelterne grundlagde byen Burdigale, og senere blev fordrevet på bedste Asterix og Obelix maner af romerne. Området var i århundrede plaget af krig og uro og blev plyndret af alt lige fra vikinger til normannere.

Det var hertuginden Eleanor af Aquitaine, som igennem sit ægteskab til kongen af England, Henrik d. II (tidligere Henri Plantagenet), bragte fred til området i 1154. Bordeaux var i mere end tre århundrede en selvstændig del af det engelske rige og gennem handel bl.a. med vin blev området rigt. Det var derfor allerede i middelalderen at Bordeauxvin blev kendt for sin gode kvalitet.

I 1464 kom området tilbage i franske hænder. De kommende århundreder bød på turbulente tider, og i 1855 etablerede Napoleon de første appellationer, de såkaldte cru-statusser (1-5) for bl.a. Margaux, for at sikre kvaliteten til herskabet. Disse bruges stadig i dag.

I det 18.århundrede var der igen dømt gyldne tider for området, og det er også fra denne periode hoveddelen af byen Bordeauxs bygninger stammer.

Vinhuse på nye hænder

I dag har den moderne efterspørgsel fra den asiatiske verdensdel bragt priserne på franske vine - navnligt Bordeaux vine op i astronomiske højder. De fleste vinhuse ejes af amerikanske og kinesiske investorer, men det har heldigvis ikke betydet et fald i kvaliteten, tværtimod.

Trods de markante prisstigninger er det dog stadig muligt at gøre nogle prismæssigt ganske fornuftige køb af den saftige Bordeauxvin. Det gælder både hvis man søger vine til lagring, eller som skal drikkes ”immédiament” som franskmændene siger, hvilket betyder: nu og her.

Så gør som Napoleon og saml venner og familie til en særlig Vins de Bordeaux aften, og smag øst- og vest, højre- og venstrebred op imod i hinanden. Det kan kun blive en La Nuit des Vins Manifiques, en fortryllende vinaften.