Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Burger med cheddar ost og hjemmelavede fritter

Burger med cheddar ost og hjemmelavede fritter

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk

Hvem elsker ikke en rigtig god burger, som nærmest driver af ost ned over hænderne.

Når en hjemmelavet burger smager som en fra en amerikansk burgerjoint bliver det ikke bedre.

Denne burger kan enten tilberedes på kul eller gasgril, eller på panden alt efter ens temperament.

God fornøjelse i køkkenet!

Antal personer: 4
Forberedelse: 30 min.
Tilberedning: 50 min.
I alt: 80 min.

Ingredienser:

Burger: 

  • 600 g. hakket magert oksekød
  • 1½ spsk. tørret oregano
  • 1½ spsk. tørret timian
  • ½ spsk. sennepspulver
  • 1 spsk. røget paprika
  • 1 tsk. chilipulver
  • 1 tsk. hvidløgspulver eller et knust fed hvidløg
  • ½ tsk. peber
  • 1 hel modnet cheddar ost
  • 1 Vesterhavsost
  • 6 – 8 drueagurker
  • 2 rødløg
  • Amerikansk sennep som f.eks. French´s Classic Yellow
  • 1½ dl. mayonnaise f.eks. Hellmann´s, Heinz eller hjemmelavet
  • 1 fed knust hvidløg
  • Ca. 16 skiver god tyk bacon.
  • 4 burgerboller 


Ingredienser: 

Hjemmelavede Pommes Fritter: 

  • 8 bagekartofler
  • 2 dl. eddike
  • ½ - 1 dl. olivenolie
  • Groft havsalt 

Burger med cheddar ost og hjemmelavede fritter

Fremgangsmåde:

Burger: 

  • Bland farsen med krydderierne, som stilles til side ved stuetemperatur i 30 minutter, eller natten over i køleskabet.
  • Skær drueagurker og rødløg i skiver.
  • Cheddarosten skæres i tykke skiver af ca. 3 mm.
  • Vesterhavsosten rives.
  • Bland det knuste hvidløg med 1½ dl. mayonnaise, som skal bruges til, at smøre på burgerbollerne.
  • Form kødet til bøffer så de passer til burgerbollerne, men lad dem gerne have en tykkelse på ca. 2½ cm., hvilket gør bøffen mere saftig.
  • Drys bøfferne med salt og peber, og steg dem enten på en pande, eller på grillen.
  • Ved grill steges de først over direkte varme i 1½ - 2 minutter på hver side, hvorefter de lægges over på indirekte varme i ca. 2 – 4 minutter, vend dem undervejs. HUSK at sætte låget på grillen.
  • Tryk på dem for, at se om de skal have mere. Er de meget bløde giv dem ca. 2 minutter mere.
  • Drys vesterhavsosten på bøfferne, og læg en skive cheddar på. Lad osten smelte. 

 

  • Ved tilberedning på panden varmes denne op på fuld knald med lidt olie på, kom en stor klat smør på panden, og læg bøfferne på.
  • Varm i mellemtiden en ovn op til 200 grader.
  • Vend bøfferne efter 1½ - 2 minutter. Skru ned på middelvarme, o g vend dem igen efter 2 minutter og endnu en gang.
  • Tryk på bøfferne for, at se om de er meget bløde, ellers skal de have endnu en vende tur, men pas på de ikke får for meget, da de også skal i ovnen.
  • Drys Vesterhavsosten over hver bøf og læg nogle gode skiver cheddar over.
  • Stil panden i ovnen indtil osten er delvist smeltet. 

 

  • På en anden pande steges baconen sprød og sættes til side.
  • I mellem tiden varmes burgerbollerne, og skæres over.
  • Smør noget hvidløgsmayonnaise på over- og underbolle.
  • Placer nogle gode skiver rødløg på underbollen, hvorpå bøffen placeres.
  • Læg baconen ovenpå og dernæst drueagurkeskiverne.
  • Kom til sidst den amerikanske sennep over, og sæt overbollen på toppen.
     

Fremgangsmåde:

Hjemmelavede Pommes Fritter:

  • Skræl kartoflerne og skær dem i pommes frites stænger ved, at skære dem i skiver og dernæst i stænger.
  • Kom kartoflerne i en gryde med koldt vand. Hæld vandet fra og gør dette et par gange indtil vandet er nogenlunde klart.
  • Varm en gryde op med vand, hæld eddike og kartofler i. UNDLAD at komme salt i.
  • Kog kartoflerne ved svag varme i ca. 5 – 10 minutter.
  • Når de er klar går en kniv eller gaffel nemt igennem dem.
  • Hæld vandet fra og stil dem på køl indtil de er kølet helt ned.
  • Varm en ovn op til 200 grader.
  • Vend kartoflerne i olien og læg dem på en bageplade med bagepapir på.
  • Bag dem i ovnen i ca. 20 – 35 minutter eller indtil de bliver gyldne. Halvvejs vendes de.
  • Tag dem ud af ovnen og drys salt over dem.
  • Server sammen med burgeren og evt. mere hvidløgsmayonnaise til. 

Forslag til valg af vin:

Hjemmelavet burger med cheddar ost og hjemmelavede fritter skal nydes i selskab med en kold øl tænker de fleste nok. Det er også en fin ledsager til denne gastronomiske udgave af en hjemmelavet burger, men et glas rødvin vil også supplere denne amerikanske fastfood på skønneste vis.

Især når man nu har lagt en god indsats for dagen i køkkenet og brugt penge på friske råvarer, ja, så fortjener man et godt glas rødvin. Et glas rødvin under madlavningen er altid godt.

Et glas rødvin med en god fylde, en ret høj alkoholprocent og en sødmefuld og frugtig smag med krydrede noter vil komplimentere det fede i burgeren og de mange krydderier.

En lækker oversøisk Zinfandel, en syditaliensk Primitivo eller Aglianco vil være et godt match til denne type fastfood.

Grillmad er ofte krydret og fed mad, som stiller visse krav til den vin man påtænker at servere. Kort og godt vil en fyldig, krydret rødvin med en fornuftig alkoholprocent være et godt bud. Gerne en med noget struktur og fine tanniner, som kan rense munden for fedt og de mange krydderier.

Er man mere til hvidvin, vil en oversøisk Chardonnay eller en Gewurtztraminer være et godt bud.

Burger med cheddar ost og hjemmelavede fritter