Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Ruby

Ruby portvin

Indlæg udarbejdet af:
Freelancejournalist Bjarne Mouridsen, mourids.dk

Rubinrød er nok en af de farver, som oftest bruges til at beskrive rødvin. Det er også farven, som har givet navn til en hel type af portvin – nemlig de røde og flaskelagrede. Som det gælder for Tawny-familien hedder standardudgaven det samme som hele familien, der omfatter almindelig Ruby, Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage.

Som al portvin er Ruby en blanding af forskellige druesorter. Der vokser mere end 100 forskellige druesorter i Douro-regionen, hvoraf de 30 anbefales til portvin. Så mange indgår der dog ikke i hver enkel portvin. For det første er de fordelt på hvide og røde sorter, og for det andet er det i dag oftest en god håndfuld sorter, der benyttes, da de har vist sig at give det bedste resultat både i forhold til kvantitet og kvalitet.

Det gælder især de fem ”store”:

  • Touriga Nacional
  • Tinta Roriz (i Spanien kendt som Tempranillo)
  • Tinta Cão
  • Tinta Barroca
  • Touriga Francesa


Sorter som Tinta Amarela og Sousão har også deres fortalere. Endelig benyttes der også druer fra gamle blandede vinmarker, såkaldte Vinhas Velhas, hvor der kan være mange forskellige sorter i samme mark.

Flaskelagret portvin

Selv om der er tale om flaskelagret portvin, starter al portvin med at lagre et par år enten på store træfade kaldet balseiros eller på cement- eller ståltanke. Almindelig Ruby lagres i 2-3 år, hvorefter den filtreres og flaskes. Der er tale om en blanding af vin fra forskellige årgange, og målet er at skabe en blød og imødekommende rød portvin, som har de karakteristiske egenskaber for typen så som friskhed, frugt, tydeligt præg af røde eller sorte bær eller blommer og for almindelig Rubys vedkommende meget bløde tanniner. Dermed også sagt, at Ruby-familien med sin friske frugt minder en del mere om rødvin end Tawny gør – især hvis vi taler om kraftig rødvin med høj alkoholprocent, idet portvin jo gerne har 20 % alkohol. Det skyldes, at portvinen netop tilsættes ca. 1/5 alkohol for at stoppe gæringen og bevare den naturlige sødme.

Da vinen er filtreret er den drikkeklar og har ikke behov for yderlig flaskelagring eller dekantering. Den bør dog drikkes inden for en overskuelig tid, når først proppen er af, da den ellers mister friskheden og bliver doven ligesom rødvin. Ruby portvin bør serveres ved 16-18 grader eller endog endnu køligere. Stil flasken i køleskabet, når den er åben, så holder den sig længere. En for varm portvin, som har stået bagerst i skabet i mange år, er ingen nydelse.

Den perfekte ledsager til desserter

Ruby er især velegnet til desserter, f.eks. desserter med chokolade eller bær, samt til bløde, cremede oste som brie eller camembert. De er også gode til at lave en fyldig og intens sovs, ligesom der findes mange forslag til drinks med Ruby portvin. Og endelig kan de selvfølgelig nydes alene.

Er druerne og dermed vinen af lidt bedre kvalitet, kan den benyttes til Reserva Ruby. Her er der også tale om vin fra 2-3 forskellige årgange, som dog har lagret lidt længere tid (3-5 år) på store fade for at blive lidt rundere i smagen. At der benyttes store fade og ikke små pipas skyldes, at man netop vil undgå oxidation og dermed den udvikling, som karakteriserer Tawny.

Mange huse markedsfører deres Reserva Ruby under forskellige navne.