Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Tawny med alder

Tawny portvin med alder

Indlæg udarbejdet af:
Freelancejournalist Bjarne Mouridsen, mourids.dk

Blød, cremet og med en god smag af mandler, nødder og figner samt måske lidt kaffe. Sød, men dog med et syreniveau, som skaber balance.

Sådan er et godt glas fadlagret portvin – en Tawny med alder opkaldt efter den brune farve, som kan veksle mellem det brunrøde, det mørkebrune og det lyse orangebrune alt efter alder og stilart.

Et blend af forskellige årgange

I modsætning til Colheita er Tawny med alder et blend af fadlagret portvin fra flere forskellige år.

Aldersbetegnelserne 10, 20, 30, 40 år og derover betyder altså ikke, at indholdet præcist er det angivne antal år gammelt. Der er heller ikke tale om, at blandingen nødvendigvis i gennemsnit skal være så gammel, som flasken angiver. Bestemmelserne er på en gang mere enkle og mere komplicerede, for som det hedder i lovgivningen: ”Alderen på etiketten udtrykker vinens karakter”.

Så kunne man jo tro, at der er frit spil, men det er der selvfølgelig ikke. Før en flaske Tawny med alder sendes på markedet, skal den godkendes af portvinsinstituttet, IVDP, hvor den både skal gennemgå kemiske analyser og testes af et smagepanel. Og her vil store afvigelser fra den angivne alder eller den forventede smag dumpe vinen.

Sådan bliver en Tawny med alder til

En Tawny med alder fremstilles af flere omgange med afsæt i vin fra forskellige årgange lagret på 550 liters fade – de såkaldte pipas. Først laves et basisblend, som f.eks. kan bestå af vin fra tre årgange. Er målet en 20 års Tawny kunne det være af henholdsvis 19, 20 og 21 år gammel vin. Dernæst tilsættes et mindre kvantum af ældre eller yngre vin alt efter, om der er behov for mere intensitet eller friskhed. Målet er, at slutresultatet bliver akkurat som huset har bestemt det. Med andre ord smager en 20 års Tawny altid ens – med mindre huset vælger at skifter stil.

Blendingen foregår i et laboratorium fyldt med fadprøver, og der kræves gode dufte og smagesanser for at opnå det optimale produkt. Processen kan strække sig over 2-3 år, da basisblenden skal have lov til at ”sætte sig”, inden der blandes videre.

Ældning med ynde

Portvinen skifter karakter jo flere år den lagrer på fad. Derfor er der selvfølgelig stor forskel på en 10 års Tawny og en 40 års Tawny. Husenes stilarter er forskellige. Traditionelt har de portugisiske huse en sødere og mere intens stil, mens de engelske er mere til det elegante. Generelt kan siges, at en 10 års Tawny stadig har tydeligt frugtpræg, hvorimod en 20 års har opnået mere fadkarakter. For 30 og 40 års vedkommende gælder, at vinene opnår større smagskoncentration og intensitet, men ofte også mindre syreniveau.

Prismæssigt er der markant forskel, da der er store udgifter forbundet med at have portvin liggende på lager i flere årtier. Alene fordampningen udgør 2-4 % årligt, hvilket faktisk betyder, at op mod halvdelen af grundmaterialet til en 30 års tawny er forsvundet op i luften som den såkaldte ”angels share”.

Servering af Tawny

Tawny med alder bør nydes afkølet (14-16 grader), da det dæmper alkohol og sødme og fremmer friskheden. Nyd et glas alene eller til sødere desserter som Creme Brulée – eller for de ældre af slagsen som en dessert i sig selv. Tawny med alder er også godt til tørre oste og nødder. Som al anden fadlagret portvin er de drikkeklare, når de sendes på markedet, og de kan holder sig i flere måneder efter åbningen, når blot proppen er i og de opbevares køligt.