
Opskrifter, foodstyling og fotos af:
Madblogger Søren S. Willadsen, Gastromad.dk
Helstegte rødspætter er en fantastisk lækker måde at tilberede rødspætter på. Når de steges med benene på tilfører det ekstra smag til fisken, og det er ikke spor besværligt at servere dem med ben.
Når de er færdigstegte er det nemt at fjerne kødet fra benene. Tilbehøret er sommerligt og nemt, og smager utrolig godt i deres enkelthed. Friske ærter og nyopgravede kartofler med friskhakket persille.
Antal personer: 4
Forberedelse: 20 min.
Tilberedning: 15 min.
Ingredienser:
- 4 hele flåede rødspætter med ben
- 250 g. smør
- 1 citron
- 500 g. kartofler
- 200 g. nye ærter
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Rødspætterne drysses med salt 1 time inden tilberedning.
- 200 g. smør kommes i en gryde ved middel høj varme.
- Lad smørret smelte, hvor vallen falder til bunds.
- Smørret begynder dernæst, at bruse op.
- Når smørret får en brunlig farve og dufter af nødder sies det og kommes tilbage i gryden.
- Tag 6 spsk. smør fra til stegning af rødspætterne.
- Resten af smørret smages til med citronsaft.
- Brug smørret sammen med kartoflerne.
- Kog kartoflerne i rigeligt vand med 1 spsk. salt i.
- Bælg ærterne, som dernæst koges i 5 minutter i vand med en ½ spsk. smør og salt i.
- Varm en stor pande op ved middelhøj varme.
- Kom det brunede smør på panden og steg rødspætterne.
- Først med oversiden ned i ca. 3 – 5 minutter, hvorefter de vendes og steges yderligere i 3 minutter.
Server rødspætterne sammen med det nøddeagtige smør, nybælgede ærter og nyopgravede kartofler.
Forslag til valg af vin:
Når man skal servere vin til rødspætte, afhænger vinvalget meget af tilberedningen. Skal rødspætten dampes, smørsteges eller måske paneres?
Til dampet eller smørstegt rødspætte vil en oversøisk Sauvignon Blanc fra New Zealand være en rigtig god ledsager, idet den med sin friske syre og lette mineralske udtryk spiller godt op til rødspættens kødsmag. Står den på stegt rødspætte med persillesauce, vil Sauvignon Blanc også gøre sig godt, da den spiller fint op til persillen med sine noter af urter, stikkelsbær og frisk hø.
Til stegt rødspætte i nøddesmør vil en Chablis eller hvid Bourgogne på Chardonnay være et godt valg. En italiensk Pinot Gris vil også være en fin ledsager. Gerne med noget fadlagring, som tilfører fyldige aromaer til vinen og komplimenterer den forholdsvis intense smag af smør og nødder.


