Brunello

Omkring 80 km. syd for den italienske by Firenze i vinregionen Toscana, lidt syd for den italienske by Siena, på nogle meget idylliske bakker, finder man vinmarkerne, der huser en af Italiens dyreste og mest anerkendte vine - Brunello di Montalcino.

En verdenskendt vintype og brand, som siden 1879 er blevet produceret under navnet Brunello. Brunello udspringer af betegnelsen"Bruno", som betyder brun. Dengang anså man "Bruno" for en individuel druesort i Montalcino. I 1879 var der dog en kommission der fastslog, at Sangiovese og Bruno var en og samme druesort, og man blev enige om, at vinens førstnævnte betegnelse, Brunello, skulle bevares. Hermed var den 100% Sangiovese baserede rødvin defineret.

Brunello di Montalcino fik i 1980 tildelt den fornemme DOCG status, som dækker over de bedste vine i Italien.

  • Capanne Ricci Brunello di Montalcino 2010

    Capanne Ricci Brunello di Montalcino 2010

    DKK 279,00
    v/ kassevis á 6 stk.
    ellers 349,95 DKK stk.
    95 points
    James Suckling
    93 points
    Robert Parker
    Prisvindende Brunello fra den gode årgang 2010

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino er en vintype, som produceres på 100% Sangiovese druer i Toscana.

Sangiovese hører til Italiens helt store druesorter, og er samtidig en af de mest plantede blå druer.

Nogle af Italiens bedste vine laves på Sangiovese druen, men er derfor ikke ensbetydende med høj kvalitet, som er meget svingende og ordinær.

Der er dog nogle vintyper, som har lagt sig forrest i feltet - det er vine som Brunello di Montalcino, Chianti og de store "Supertoscanere".

Kvalitet og popularitet koster

Brunello di Montalcino er den dyreste italienske rødvin sammenlignet med Barolo, Chianti og Barbaresco.

En god flaske Brunello koster på den gode side af 200 kr., så det siger næsten sig selv, at de billige udgaver i supermarkederne, som ind i mellem kan erhverves for godt 100 kr., meget sjældent er i stand til at levere en god vinoplevelse. Der er ihvertfald som regel meget langt imellem de store vinoplevelser.

Et mikroklima med flere stilarter

Vinmarkerne omkring byen Montalcino, som majestætisk ligger på toppen af den højeste bakketop, har frit udsyn til de mange Sangiovese beplantede vinmarker. Til trods for den lille geografiske spredning, byder egnens mikroklima på forskellige vejrlige eksponeringer af vinmarkerne, som resulterer i forskellige stilarter.

Vinmarkerne på de nordlige skråninger modnes langsommere pga. færre soltimer, hvorimod vinmarkerne med placering mod syd modnes hurtigere, da de er udsat for mere sollys og maritime briser fra Middelhavet. Det resulterer i mere intense druer, som giver komplekse og kraftfulde vine.

Skræddersyede stilarter

De forskelligeartede klimatiske forhold, som gør sig gældende på omkring Montalcino, giver de store Brunello producenter nogle helt unikke muligheder for, at lave deres helt personlige stilart. Deres økonomiske formåen giver dem mulighed for at besidde vinmarker i hele området, hvilket skaber basis for at lave den perfekte Brunello med henholdsvis druer fra nord- og sydvestvendte vinmarker. Med andre ord kan de qua dette mikroklima skræddersy det perfekte blend vha. Sangiovese druer med forskelligartede karakteristika.

En ægte Brunello di Montalcino

For at en vin kan få betegnelsen "Brunello di Montalcino", skal den opfylde nogle krav, som Disciplinare di Produzione har udstukket.

En Brunello skal fremstilles på 100% Sangiovese og gennemgå en lagring på min. fire år. Hvis en Brunello di Montalcino Riserva skal lagre i fem år.

To af disse år skal foregå på egetræsfade, og vinen skal flaskes min. fire måneder, inden den bliver frigivet.

Disse strenge regler sikrer et overordnet højt kvalitetsniveau, så den karakteristiske granatrøde farve, de skønne noter af krydderier og vanilje fra fadlagringen samt svage mineralske noter går igen i en top Brunello, år efter år.