Barolo

Barolo betragtes af mange vinkendere som kongevinen over dem alle.

Smag og behag er forskellig, men Barolo er og bliver en formidabel rødvin. En af Italiens absolut største rødvine overhovedet.

Kongevinen Barolo kommer fra Piemonte, som har sit verdenskendte navn fra den norditalienske by Barolo, som ligger i provinsen Langhe. Der findes flere vinhuse i Langhe, som producerer flotte og store Barolo vine, men den store Barolo produktion finder sted i hele Piemonte i 11 kommuner.

 • Povero Priore Barolo 2019

  DKK 249,00
  v/ kassevis á 6 stk.
  ellers 279,95 DKK stk.
  95 points
  Flaskehalsen Point
  VinAvisen
  Klassisk Barolo i fornem stil

Vinen med de mange ansigter

Barolo er en rødvin, som skifter kulør, smag og udstråling med årene. Den skal lagre i minimum 38 måneder, før den må frigives. Heraf skal de 18 måneder være på træ - enten nye eller brugte egetræsfade, alt efter om man tilhører den nye eller gamle "Barolo-skole".

Når en Barolo runder 50 måneders lagring, må den kalde sig for Riserva.

En Barolo fremstilles på 100% Nebbiolo - den bedste blå druesort i Piemonte, som ignenem århundreder har tilpasset sig de kølige klimatiske forhold i Norditalien, hvor den stortrives. Nebbiolo's udbredelse udenfor Piemonte er derfor meget lille.

En Barolo er som ung vin tæt og indelukket. I det hele taget ikke meget imødekommende med sine dominerende tanniner.

Barolo-krigen

I takt med, at de internationale vinelskere efterspørger vine, der i dag kan drikkes her-og-nu, har Barolo også gennemgået en udvikling indenfor vinifikationen, som har opdelt Barolo produktionen i "Traditionalisterne" og "Modernisterne".

To forskellige tilgange til forskellige produktionsmetoder.

Det høje indhold af tanniner eller garvesyre, kommer fra Nebbiolo druen, som indeholder utrolig meget garvesyre. En egenskab, der også afstedkommer et stort lagringspotentiale i en Barolo vin, der ene og alene må produceres på denne blå drue.

"Traditionalisterne" praktiserer en lang fermentering - helt op til tre uger, hvor drueskallerne er i kontakt med druemosten. Denne proces resulterer i et højt indhold af tanniner, hvilket producerer nogle vine med et højt lagringspotentiale, men som unge ikke er ret fornøjelige at gå ombord i.

"Modernisterne" derimod praktiserer en meget kortere fermentering på maks 10 dage og anvender ofte helt nye egetræsfade, som giver mere bløde tanniner og et mere balanceret udtryk, der gør vinen drikkelig som ung.

Barolo Nebbiolo

En kæmeleon på flaske

Barolo er så at sige en kæmeleon på flaske. Den skifter kulør, udtryk og intensitet med alderen. 

Den går rent farvemæssigt fra en lys okkergul farve over i en rustrød farve med alderen.

Samtidig aftager tanninerne, som bliver mere integrerede og fløjlsbløde.

En Barolo har en intens næse af forskellige bær og frugter med svage noter af tjære og roser. En mund som byder på florale elementer, chokolade og krydderurter. Skønne aromaer, som løbende udvkler sig i forskellige retninger, alt efter alder og opbevaring.

En god kvalitets Barolo kan sagtens gemmes i 15-20 år, og man kender til eksempler, hvor en Barolo stadigvæk har været en stor oplevelse efter hele 50 års opbevaring.

Udbredelsen af Barolo i Piemonte

Selve produktionen af Barolo foregår i 11 kommuner fordelt i Piemonte. Selve produktionen af Barolo er forbeholdt bjergskråninger, idet der i 2010 kom yderligere restriktioner, som udelukker Barolo produktion i dale, flodområder og områder med skygge og minimal sollys.

De 11 Barolo kommuner:

 • Barolo
 • Castiglione Falletto
 • Serralunga d'Alba
 • Cherasco
 • Diano d'Alba
 • Grinzane Cavour
 • La Morra
 • Monforte d'Alba
 • Novello
 • Roddi
 • Verduno