BEMÆRK: Butikken holder ferielukket i uge 29 & 30!! - Online holder åbent og vi sender ordre som normalt! 

×

Amarone

Amarone vin hører til blandt danskernes foretrukne vintyper fra Italien.

Det hænger nok sammen med, at Italien er et af danskernes foretrukne rejsemål, og at især området omkring Gardasøen igennem årtier har været et yndet rejsemål for Skandinaverne.

Amaronen er ikke en stor vin rent internationalt, men nyder stor popularitet i Skandinavien, som nok hænger sammen med vores klima, madkultur og hygge i de kolde vintermåneder.

Her er en god Amarone en udsøgt fornøjelse, der med sit varme og fyldige væsen, kan pifte kredsløbet op og samtidig være en perfekt ledsager til det danske vinterkøkken.

Amaronen herhjemme har fået sin popularitet op gennem 1990'erne, og er stadigvæk utrolig populær ved højtider som julen, da den komplimenterer den danske julemad på skønneste vis. 

DOCG Amarone della Valpolicella

Amaronen kommer fra Valpolicella i vinregionen Veneto, og kan levere en fantastisk vinoplevelse. Det stik modsatte er også tilfældet, når vi retter blikket mod de mange billige udgaver på vinhylden i supermarkedet.

I dag er det ikke unormalt, at kunne købe en såkaldt "Amarone" til 89,00 kr. som ugens prisbasker. En Amarone vin i dette prisleje kan højest levere en middelmådig præstation til karakteren 02.

Det er praktisk talt umuligt at kunne producere og sælge en Amarone til under 100,00 kr. Det ville være et fantastisk scenarie, men virkeligheden er en ganske anden.

Få indfriet dine forventninger til en Amarone vin

En Amarone med DOCG status i Riserva kvalitet koster noget mere, men du får ganske enkelt også alt det du drømmer om, når du investerer dine penge i en Amarone.

Klassisk og let sødmefuld stil med en flot fylde, struktur og syre, der på ingen måde gør denne skønne vinoplevelse til en "marmeladevin".

Amarone i Riserva kvalitet ses ikke så ofte, da det stiller langt større krav til fremstillingen, som frem for alt er meget dyrere.

For at kunne kalde sin Amarone for "Riserva", stilles der bl.a. krav om min. 14% alkohol, 4 års fadlagring (dobbelt så meget som en normal Amarone) og så skal der indsendes prøver til godkendelse af kvaliteten - ikke bare en gang, men en gang hvert år i de fire år den fadlagrer.

Amarone vin druetyper

En kraftfuld italiener

Amarone er en tør rødvin. Der fremstilles også en sød udgave, som kaldes Recioto della Valpolicella og som anvendes til dessertvin.

Til begge vintyper benytter man sig af tørrede druer. Kun de bedste druer benyttes til Amarone og Recioto. Når druerne er blevet høstet, ligges de til tørre på måtter eller i kasser - det man også kalder for appassimento.

Alt efter om vinmageren tilhører den gamle skole, traditionalisterne, eller den mere moderne skole, modernisterne, tørrer man druerne på et ventileret loft eller under mere kontrollerede forhold i et rum, som forebygger råd og svamp.

Selve appasimento procenssen bevirker, at væskeindholdet i druerne fordamper, og den resterende most bliver mere intens og mindre syreholdig.

Længden på den efterfølgende gæringsproces afgør, hvor sød en Amarone man ender ud med. Jo før gæringsprocessen stoppes, jo mere restsukker vil Amaronen indeholde og dermed bliver det til en Recioto.

For at en Amarone må klassificeres som en DOCG Amarone della Valpolicella, må mængden af restsukker maksimalt udgøre 0,4%, hvilket er med til at definere Amarone og Recioto.

En Amarone skal også have en alkoholprocent på min. 14%, men langt de fleste Amarone vine ligger oftest på 15-17%.

De klassiske Amarone druetyper

En Amarone består som udgangspunkt af et blend af 3-4 druetyper. Den drue, der definerer de helt store Amarone vine fra Valpolicella er Corvina. Corvina er en druetype, der let angribes af råd, og som findes i to varianter - en sød og en tør udgave.