SUPER VALUE SMAGEKASSER M/ 12 FL FOR KUN 525 KR! 12 FL RØDVINE LÆS MERE HER. 12 FL HVIDE OG ROSE LÆS MERE HER.

×

Rhône

Vinregionen Rhône ligger centralt i Frankrig. Den over 800 km. lange Rhôneflod skærer sig igennem landskabet og skaber optimale betingelser for dyrkningen af vin i Rhônedalen.

Selvom vinene fra Côtes du Rhône (skråningerne ved Rhône) ikke officielt er opdelt skelner man mellem Nord- og Sydrhône. Det skyldes at vinene fra de respektive områder er meget forskellige i udtryk og smag.

I Nordrhône dyrkes hovedsageligt Syrah (også kaldt Shiraz), men også Marsanne, Roussanne og Viognier anvendes. I Sydrhône er det kutyme at blande diverse druer med Grenache, som ofte er hovedelement. Der anvendes dog op til 16 druesorter i området.

4 appellationer i Côtes du Rhône

De 4 inddelte klassificeringer i Côtes du Rhône, også kaldt appellationer, er skabt til at vurdere kvaliteten af den vin man køber, herunder hvilke marker og underområder vinen kommer fra. Inddeling er således, fra mindste til højeste klassificering:

  • ”Côtes du Rhône” (AOC), hvilket svarer til ca. 90 % af alt vin dyrket i området. Vinene med betegnelsen ”Côtes du Rhône” svinger i kvalitet fra at være noget ubalanceret surt stads til at være saftig og indbydende, men det er også muligt at lave et decideret røverkøb. AOC står for Appellation d’Origine Contrôlée, hvilket på godt gammeldags jysk kan oversættes til ”kontrolleret navn og oprindelse”. 
  • ”Côtes du Rhône Villages”, som består af en række kommuner med særlige gunstige marker. Herunder:
  • ”Côtes du Rhône Villages (plus et bynavn)”, som udspecificerer vinenes lokalitet. 19 byer har denne tilladelse. Ca. 10 % af vin fra Rhône har enten denne klassificering eller Cru-status.
  • ”Cru”, som er den absolutte topklasse såsom Châteauneuf-du-Pape og Saint-Joseph. Cru-status fås på baggrund af de marker vinene dyrkes, og kvaliteten testes jævnlig for at opretholde den ypperligste standard.

Rhône vine i klassisk fransk stil

Vinene fra Rhône er klassisk franske i deres udtryk med noter af sort peber og mørke bær. Vine fra Nordrhône er ofte mere elegante i deres udtryk med saft og peber, hvoraf de Sydrhônske er mere fyldige, krydrede og mindre ”tørre”. Rhône har i modsætning til Bourgogne og Bordeaux ikke oplevet en hypet opmærksomhed, så man kan gøre sig nogle aldeles gode køb fra netop dette område.

Fra kongevin til "rendez-vous du vin”

Vindyrkningen i Rhônedalen går langt tilbage i tiden til da romerne slog sine folder i dette frugtbare område. Grandiose romerske bygningsværker såsom den imponerende bro og akvædukt Pont du Gard vidner om en tid med handel og rigdom. Romerne var i særdeleshed glad for vin, tilbad vinguden Bacchus og drak dagligt flere liter af den, dengang, meget alkoholrige drik. Romerske kilder nævner dog, at noget vin var så afskyeligt, at det måtte blandes op med vand, krydderier og honning. Kvaliteten var dengang af tvivlsom karakter, det er den ikke i dag!

Kongevine fra Châteauneuf-du-Pape fik sat Frankrig på ”verdenskortet” allerede i 1300-tallet. Châteauneuf-du-Pape betyder ”Pavens nye slot”, og allerede i 1308 blev de første pavevinstokke plantet af Clemens V. Senere blev vinene kaldt ”Vin du Pape”: ”Pavens vin” og blev serveret for herskabet i hele Europa, ja sågar i Boston og Philadelphia i 1700- og 1800-tallet. Det er mange år tilbage, men vinene fra dette Cru-område leverer stadig ypperlig vin den dag i dag.

Uanset om du er til røverkøb af simpel krydret, men indbydende Côtes du Rhone eller Côtes du Rhône Villages, eller foretrækker kongevine fra Châteauneuf-du-Pape og Saint-Joseph, så gør som franskmændene og indbyd venner og familie til ”rendez-vous du vin”: en skøn stund med godt selskab, god mad og dejlig fransk vin.