MYSTERY BOX ROSE. 6 LÆKRE ROSE VINE FOR KUN 267,80 KR. LÆS MERE HER.

×

Languedoc-Roussillon

Velkommen til Frankrigs Californien. Her er der varmt og optimale betingelser for at producere en masse vin, og det bliver der så sandelig også gjort.

Side:
  1. 1
  2. 2

Languedocs 350.000 ha. store vinområde er Frankrigs største, og 1/3-del af alt fransk vin produceres netop her. Det svarer til ikke mindre end 14.000.000 hektoliter, hvilket omregnet til en vinflaske svarer til 1.9 mia. flasker. Det meste vin sælges som bordvin, eller blandes med anden vin for at blive solgt billigt i supermarkeder. Men i de seneste år er der begyndt at dukke nye vintoner op, og flere producenter lægger sig i selen for at smide de mange års blakket ry.

Vinen fra Sydfrankring

Rent geografisk befinder vi os i den sydligste del af Frankrig med Pyrenæerne, som sydlig afgrænsning. Languedoc afskæres i vest af borgbyen Carcassonne, mod syd ligger vinregionen Roussillon, og i øst flyder Rhônefloden. Roussillon ligger på tværs langs kysten, ud mod kystbyer såsom Collioure i syd. Vinene associeres med Languedoc, men er oftest lavet efter spanske traditioner.

Jorden er mere næringsfattig end i Languedoc, hvilket giver et andet smagsmæssigt udtryk. Området er særligt kendt for sine søde vine fra Banyuls og Maury. I Languedoc laves Limoux, en frisk mousserende vin. Limoux påstår, at de opfandt den mousserende vin, og ikke Champagne. Champagne påstår, vel ikke overraskende, det stik modsatte. Og sådan skabes en identitetskamp om den mousserende vins oprindelse.

Kvalitetsmæssigt kvantespring

Generelt kan man sige, at kvaliteten og visionerne bag vinene fra disse områder svinger markant fra vinbonde til vinbonde, men de seneste 30 år er der sket et kvantespring i niveauet. Flere vinbønder laver topvine, som snildt kan konkurrere med vine fra andre franske områder.

I dette område er rødvinene fyldige, komplekse med masser af krop, animalske noter og krydderier. Der anvendes en lang række druer, men ofte støder man på Carignan, Grenache, Mourvèdre og Syrah. Den såkaldte GSM blanding: Grenache, Syrah og Mourvèdre er en klassisker. Det er gode bøf og grillvine, og går også fremragende til gryderetter – måske skulle du prøve en fransk cassoulet? Franskmændenes svar på skipperlabskovs.

Området laver også fremragende hvidvine på en lang række druer. Særlig flot kommer Chardonnay til udtryk, og varmen giver druen udtryk, fylde men også elegance og et mineralsk touch. Prøv f.eks. en Novellum Chardonnay til et stykke grillet fisk eller jomfruhummere og du er straks hensat til bølgeskvulp og sydfransk stemning.

Klassificeringen af vinene fra Languedoc-Roussillon er omfangsrig, men generelt er vinene inddelt således:

  • AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) plus område eller bynavn: Denne betegnelse sørger for at man får ordentlig kvalitet for pengene. Languedoc har 12 generelle appellationer, men under disse findes subområder: f.eks. La Livinière i Minervois. I Coteaux du Languedoc ses underområderne: l’Aude, l’Hérault et le Gard. Dog planlægges ændringer indenfor den nærmeste fremtid, så mindre områder som laver fantastisk vin kan komme til sin ret. Her tales bl.a. om La Clape, Picpoul de Pinet, Pic-Saint-Loup og Montpeyroux m.m. Denne ændring bevidner netop om de markante udviklinger området gennemgår i disse år mht. visioner, nye druesammensætninger og kvalitet. I Roussillon er appellationerne f.eks. AOC Côtes-du-Roussillon og AOC Côtes-du-Roussillon-Villages, men også dessertvinene har deres klassificering:  AOC Maury, Rivesaltes og Banyuls. For at opnå AOC mærket skal vinen være lavet på druetyperne: Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan og Mourvèdre for så vidt angår rødvine. 
  • IGP (Indication Géographique Protegée)/Vins de Pays: er kendetegnet for bordvin og fortæller, hvor i landet vinene stammer fra. Vinen kan være af ganske god kvalitet, og kendetegnes ved ikke at have restriktioner i forhold til druesammensætningen. Druer såsom Cabernet Sauvignon og Merlot er eksempler herpå. En af de sjove ting ved netop dette område er at der ikke findes nogle regler. I modsætning til f.eks. Bourgogne og Rhône, hvor der er strikse krav til druesammensætninger, så kan man her opleve skæve og spændende blandinger, såsom Pinot Noir i selskab med Grenache. Det giver ofte vellykkede, nyskabende og pirrende vine.

Området er et unikt historisk sted i Europa, da man i flere huler har fundet arkæologisk vidnesbyrd fra præhistorien: i Tautavel har man fundet skeletdele fra en over 450.000 år gammel mand. Og i bjerghuler har man fundet vægmalerier, som er over 40.000 år gamle. Allerede siden oldtiden har man vidst, at dette område var skabt til at producere vin i.

Fønikerne, oldtidens Maersk, medbragte stokke omkring år 700 f.v.t. Under den første kejser af Rom, Augustus, blev der dyrket og presset en masse druesaft, som i amforaerne gærede til vin. Vinen blev fragtet rundt i hele det romerske imperium. Området blev i 1. årh. e.v.t udsat for et dekret af kejser Domitian, som fik afbrændt halvdelen af afgrøderne pga. inflation i vinen fra netop dette område. Vinen skulle nødig gå hen og blive gratis… Dekretet eksisterede i næsten 200 år.

I 1907 udbrød ”Oprøret af vinproducenterne”, som mønstrede 80.000 demonstranter i Narbonne og en halv million mennesker i Montpellier. Vinbønderne var stiktosset over faldende druepriser som følge af overproduktion. De anklagede de såkaldte négociants (vinhandlere) for at opblande den lokale vin med billigere vin fra Spanien og Nordafrika. Soldater blev sat ind mod demonstranterne og fem blev dræbt.

Champagne oplevede samme oprør i 1910. Selvom der var gået næsten 1700 år siden sidste regulering kunne man godt have genbrugt Domitians dekret. Området producerede simpelthen så meget vin, at inflation af vin var en reel trussel i næsten 2000 år. I dag er der dog blevet ro på igen, og appellationerne samt en striks kontrol har garanteret at der ikke går vininflation i området endnu engang.

Så hvis du vil skabe en magisk aften med masser af ”joie de vivre”, livsglæde, så sving cassouletgryden, og sæt nogle magiske Languedoc-Roussillon vine på bordet. Så er der dømt sydfransk stemning og særlige vinoplevelser til den helt store guldmedalje.