Weekend kup på John Doe 2019. Nedsat hele 39%. Gælder kun t.o.m. mandag. Læs mere her.

×

Franciacorta

Franciacorta

Italienerne er vilde med bobler og mousserende vine. Prosecco, Moscato d' Asti og Brachetto blot for at nævne nogle få eksempler.

Men så har Italien også Franciacorta. Den italienske udgave af Champagne, som på rigtig mange lighedspunkter minder om Champagne.

Samme høje kvalitet vil mange mene, men blot billigere i forhold til den ægte Champagne.

Franciacorta er beliggende i det centrale Norditalien mellem Milano og Verona, og har langt hen ad vejen de samme jordbundstyper som i Champagne-distriktet. Kalkholdig topjord rig på mineraler, og en undergrund bestående af kalkstensklipper. Jordbundsforhold, som skaber god syre og ren frugtsmag i en Franciacorta.

Franciacorta blev DOCG klassificeret i 1996 - den højeste kvalitet indenfor vine i Italien

Franciacorta må kun fremstilles efter den traditionelle Champagne-metode, og må kun benytte Pinot NoirChardonnay og op til 50% Pinot Blanc.

Fremstilling efter Champagne-metoden

Franciacorta fremstilles efter den traditionelle Champagne-metode, og på flere områder stilles der faktisk endnu større krav til fremstillingen af en Franciacorta end tilfældet er med Champagne. Fx må høstudbyttet kun være på 100 hektoliter i Italien mod 150 hektoliter i Frankrig. Derudover skal Franciacorta eftergære i hele 18 måneder mod 15 måneder i Champagne. Dato for degorgeringen skal også fremgå på bagsiden af etiketten på en Franciacorta, hvilket heller ikke er et krav i Champagne.

Der produceres årligt ca. 15 millioner flasker Franciacorta mod 300 millioner flasker Champagne.

Smagen af Franciacorta

Franciacorta har mange lighedstræk med Champagne. Franciacorta udmærker sig ved en lidt mere blød og afrundet stil end Champagne. De er meget rene og smukke i deres udtryk med en lækker cremethed, frisk syre og en god frugtig koncentration. De er måske en smule mere imødekommdende i deres stil, og har en bredere appeal end en tradtionel Champagne Brut eller Naturel. 

Du må ikke forveksle blød med sød, da Franciacorta ikke er en sød mousserende vin.