Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Viden om portvin

Viden om portvin

Indlæg udarbejdet af:
Thomas Udbye, passioneret vinmand hos AndrupVin.dk

Portugal - portvinens hjemland

Douro-dalen er uden tvivl portvinens hjemland, men ca. 70% af al portvinsproduktion bliver stadigvæk lagret i Vila Nova de Gaia ved flodbredden over for Porto.

Douro-dalen er på UNESCO's Verdensarvliste, da den er noget helt særligt med sine mange vinterrasser. 

Sådan har det ikke altid været. De mange terrasser i Douro-dalen er en ingeniørmæssig bedrift, idet man i 1700-tallet byggede tusindvis af mure som små højdekurver, der har til formål at stabilisere jordlodderne og holde på vinstokkene.

Portvin - mere end blot hyggevin

Mange danskere har for alvor taget portvinen til sig igennem de senere år. Ikke blot som en forstærket hyggevin i gyngestolen, men som en kraftfuld vin, der både går godt i spænd til hovedretter, desserter og oste.

Portvin er en vin, som deler vandene blandt folk. Det er enten eller.

Heldigvis har mange i dag fået øjnene op for denne skønne portugisiske vin, som bliver fremstillet i Douro-regionen i det nordlige Portugal.

Én druemost - mange typer portvin

Der findes mange varianter af portvin, og for de personer, som ikke ikke har den store indsigt i portvin, skaber det forvirring og frustration. 

Hvilken portvin kan anvendes til hvad og hvorfor? Hvorfor skal en Vintage portvin koste meget mere end en Ruby portvin?

Spørgsmålene er mange - og helt forståeligt.

De forskellige portvinstyper er:


Du finder vores mange forskellige portvinstyper her.

Forskellige portvinstyper med det tilfælles, at gæringsprocessen for dem alle er blevet stoppet ved tilsætning af druesprit. Druesprit bevarer noget af det naturlige sukkerindhold i druemosten og dermed sødmen i vinen.

Derudover stiger alkoholprocenten også og ryger op på de ca. 20% alkohol. 

Uanset portvinstype bliver portvin bl.a. fremstllet på den blå drue, Touriga Nacional, som er Portugals flagskibsdruesort.

Du kan både købe hvid- og rød portvin, som er fremstillet på henholdsvis grønne og blå druer.

White Port

Hvid portvin eller White Port er lavet på grønne druer. En White Port er en noget mere frisk og elegant portvinstype, som ikke har den samme store mængde restsukker som de traditionelle portvine. De er ikke tørre, men det man kalder semi-sweet. 

De hvide portvinstyper er langt mere karakterfulde og byder på langt flere nuancer og dybde, hvor de traditionelle portvinstyper ofte er pumpede med restsukker.

Smagen i en White Port har ofte noter af marcipan, chokolade, karamel, rosiner og valnød.

Læs mere om hvid portvin.

Druetyper til White Port:

  • Codega
  • Viuzinho
  • Malvasia fina


Tawny portvin

Tawny portvin byder på flere års fadlagring. Fra få år til mere end 50 år på fad. 

Tawny byder "gulbrun" eller "brunlig", hvilket refererer til den farve, som portvinen får jo flere år den ligger på fad.

De bedste portvinskvaliteter betegnes "Colheita". Colheita betyder årgang og består af vine fra en enkelt årgang - fx 1975.

Du kan også støde på aldersbetegnelsen "20-års", hvilket er et blend af flere forskellige årgange. Colheita "20-års" kan derfor godt indeholde både ældre og yngre portvins fadlagringer, som tilsammen svarer til vinoplevelsen ved en 20-års fadlagring. Det pågældende blend skal godkendes af en portvinskomite, før flasken på frigives.

Læs mere om Tawny portvin.

Vintage portvin

Portvinstypen Vintage er karakteriseret ved lagring på flaske og tappes ufiltreret. En Vintage portvin ligger kun på fad i få år og bliver herefter tappet på flaske, hvor portvinen lagrer videre.

En Vintage portvin har stort lagringspotentiale og hører til den dyreste portvinstype. Man kalder også Vintage portvin for kongen over dem alle.

En ung Vintage portvin er ret rå i udtrykket og man anser den først for at være drikkemoden i en rimelig sen alder.

Du kan sagtens finde en Vintage portvin, som du kan nyde nu-og-her. Men mange køber Vintage portvin, som får lov til at hygge sig i kælderen i op til 15-20 år.

Læs mere om Vintage portvin.

Late Bottled Vintage (LBV)

Late Bottled Vintage eller LBV er en mellemting imellem Tawny og Vintage.

Her fadlagres portvinen i op til 6 år, hvorefter den bliver renset for bundfald og tappet på flaske. Late Bottled Vintage betegnes også som det moderne menneskes "Vintage", da man opnår lidt af de samme kvaliteter fra en Vintage, men noget hurtigere og dermed billigere end en original Vintage portvin.

Læs mere om Late Bottled Vintage.

Colheita portvin

En Colheita portvin (udtales koljæita og ikke kålhejta) er en fadlagret portvin fra et bestemt høstår og ikke et blend af flere forskellige årgange som Tawny med alder. Colheita portvin fås både med afsæt i et blend af røde- og hvide druesorter, hvor de røde druesorter er de mest udbredte.

En Colheita smager derfor ikke ens fra gang til gang i modsætning til Tawny med alder, selv om de enkelte huse selvfølgelig har deres særlige stil. Udgangspunktet er simpelthen ikke det samme, idet høsten i Dourodalen varierer fra år til år.

Desuden er der ikke nogen grænse for, hvor længe en Colheita kan ligge på fad, inden den aftappes. Reglen siger blot, at den skal fadlagres i mindst 7 år.

Læs mere om Colheita.