Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Stifado

Stifado - skøn græsk simreret braiseret i rødvin

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk

Græsk simreret braiseret i rødvin

Stifado er en lækker græsk simre ret,  der består af oksekød braiseret i rødvin, nelliker, kanel og spidskommen. Hvis du har været i Grækenland er det svært ikke, at støde på denne utrolig smagfulde traditionelle ret. Oftest serveres kartofler eller ris til retten.

Retten hører under kategorien simremad, og minder lidt om den franske klassiker Daube, uden at smage af det samme. Stifado kan sagtens strække sig over to dage, hvis man holder af restemad.

Jeg har til retten valgt, at bruge et godt stykke bov af ungkvæg, da kødet ikke behøves, at braisere i alt for mange timer. Såfremt du vælger et stykke bov af okse, bør det have længere tid. Man kan f.eks. vælge, at tilberede retten dagen før, så den braisere over flere gange. Jeg valgte, at serverer ovnbagte rodfrugte fritter, tzatziki og en salat af edamame bønner til. Men den kan også bare serveres med ris til.

Stifado simreret

Antal personer: 4
Forberedelse: 30 min.
Tilberedning: 150 min.
I alt: 180 min.

Ingredienser:

Stifado

  • 1 kg. bov, inderfilet, klump eller andet.
  • 1 flaske rødvin.
  • 6 hele skalotteløg.
  • 200 g perleløg (evt. på frost for nemhedens skyld).
  • 4 fed hvidløg.
  • 2 spsk. tomatpure.
  • 1½ tsk. hele spidskommen.
  • 1 tsk. hele nelliker.
  • 1 hel stjerneanis.
  • 1 hel kanelstang.
  • Skallen og saften fra en citron.

Rodfrugte fritter

  • 1 kålrabi.
  • 1 knoldselleri.
  • 4 pastinak.
  • 3 spsk. frisk hakket rosmarin.
  • Saften fra 1 hel citron.
  • Olivenolie.
  • Salt og peber.

Fremgangsmåde:

Stifado

Puds oksekødet for sener og fedt. Skær det dernæst i halvstore stykker, som brunes af på alle sider i en gryde med olie i.

Skræl skalotteløgene og del dem i kvarte.

Hvidløgene hakkes fint. Tag det brunede kød op af gryden, og sauter skalotteløgene og hvidløget ved middel varme. (OBS. Perløgene skal først i når retten har simret i en time).

Kom kødet tilbage i gryden og kom tomatpuréen i, som får lov at svitse i et minuts tid.

Hæld rødvinen ved, som damper af. Kom krydderierne i en tepose eller gazepose, og læg den i retten.

Når retten har simret i 1 time tilsættes perleløgene, citronskallen -og saften. Lad det simre i yderligere 1-1½ time, eller indtil kødet er mørt.

Rodfrugte fritter

Skræl rodfrugterne, og skær dem dernæst i stave af ca. 5 x 1 cm. Jeg plejer for nemhedens skyld først, at hælde dem i en skål, hvor jeg hælder olivenolie og det halve af citronsaften i, hvor det blandes godt rundt.

Dernæst kommes de i en bradepande, hvor jeg drysser det halve af rosmarinen og salt og peber over.

Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter eller til de er nogenlunde sprøde.

Inden servering drysses de med resten af rosmarin og citronaften.

Forslag til valg af vin:

Stifado er en gudeskøn græsk simreret, som med sin pompøse palette af krydderier og rødvin, er den rene luksus wellness for smagsløgene.

En simreret som stifado med braiseret oksekød og de mange krydderier, kræver sin rødvin og ikke hvilken som helst en af slagsen.

Der er flere muligheder. En californisk Zinfandel med sin kraftige struktur og sødmefulde mund med masser af krydderier, vil være et rigtig godt bud på en rødvin til denne græske simreret. En australsk Shiraz vil også være et rigtig godt match til denne ret. Generelt kan man sige, at rødvinen skal have en solid struktur og byde på en krydret kraftig mund, som kan håndtere den kraftige simreret.

Falder valget på hvidvin, vil en kølig Gewurtztraminer eller en oversøisk Chardonnay også matche denne simreret godt og matche de mange krydderier i retten.

Stifado braiseret i rødvin