Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Sherry typer

Pedro Ximènez

Indlæg udarbejdet af:
Freelancejournalist Bjarne Mouridsen, mourids.dk 

Der findes flere typer af Sherry og forskellen er stor – især hvad angår graden af tørhed og sødme. Spændvidden går af vine, der kun indeholder 1 gram sukker pr. liter til vine med over 400 gram sukker pr. liter. Allerede kort tid efter presningen bestemmer kældermesteren, hvad druerne skal bruges til, hvorefter de tilsættes forskellige mængder alkohol og begynder deres liv på fad. 

Sherry er altså ikke bare sherry, men meget forskelligt, hvorfor det også er vigtigt at kende typen, når det gælder kombinationer med mad. Om de forskellige typer kan kort sige:

Fra de tørre til de søde

Fino:

En lys, frisk og knastør vin fremstillet på Palomino Fino. Lagres under flor, som giver noter af blomster, hav, citrus og mandler. Lavere i alkoholprocent. God som aperitif eller til småretter (tapas), hvad enten vil taler om fisk, skaldyr eller tørret skinke.

Manzanilla:

Lagrer ligeledes under flor og har samme karaktertræk som Fino. Men da Manzanilla kun må lagres i Sanlúcar ved kysten, har vinen også et mere bittert og saltet præg. Har samme anvendelse som fino.

Amontillado:

Starter livet som Fino, hvorefter der tilsættes alkohol, så floren uddør. Lagrer derefter videre med oxidation, så de bliver mørkere, nærmest ravfarvet, og får fadnoter som mandler og nødder. Lidt mindre tør end fino. Stadig fin som aperitif eller til tapas, men også til anden mad som klassikeren forloren skildpadde eller supper.

Palo Cortado:

Har også først lagret under flor, men da floren døde ud, fortsatte den med at lagre på normal vis. Befinder sig sødme- og smagsmæssigt et sted mellem Amontillado og Oloroso og er lidt mørkere i farve og stil. Nogle af dem tilsættes lidt most af Pedro Ximénez.

Oloroso:

Mørkere og sødere, men stadig defineret som tør sherry. Her fyldes fadene helt op og tilsættes mere alkohol, så der ikke opstår flor, idet gærsvampen har brug for ilt for at trives. Nogle af dem tilsættes lidt most af Pedro Ximénez. Mere kompleks og fyldig med noter af tørrede frugter og nødder. Kan drikkes til oste og forskellige kødretter, f.eks. simremad, eller nydes alene med lidt nødder.

Moscatel:

Sød sherry, som dog ikke er så udbredt. God som dessert.

Pedro Ximénez:

Meget sød sherry, som ofte blot kaldes for PX. Tyk, mørk og intens, nærmest som sirup. Kan drikkes som en dessert i sig selv eller serveres til søde desserter. Eller prøv evt. at hælde lidt PX ud over et stykke vanilleis. En glimrende kombination.
Blended Sherry: Findes i flere udgaver med forskellige grader af sødme og med navne som pale cream, East India og Cream Sherry. Der er tale om fino, manzanilla, amontillado eller oloroso, som forsødes med lidt Moscatel eller Pedro Ximénez.

Servering og opbevaring

De helt tørre sherryer og især fino og manzanilla bør serveres køligt (6-8 grader), evt. direkte fra køleskabet. Jo mørkere og sødere, des højere temperatur, men serveres en Pedro Ximénez for varm, risikerer den at opleves vammel. Så hold dem mellem 10 og 15 grader.
Sherry opbevares stående, men trods den højere alkohol kan de ikke gemmes i mange år, hvis vi ser bort fra dem med lang lagringstid (VOS og VORS).

Efter åbning bør flasken sættes i køleskabet og drikkes inden for nogle uger. De mørkeste og sødeste holder sig længst tid, mens en fino er bedst inden for en uges tid.