Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Serveringstemperatur vin

Serveringstemperatur vin

Server dine vine ved de rette temperaturer og få mest ud af dit vinkøb. Nogle få, enkle tommelfingerregler gør det let for dig at nyde vinen optimalt.

Rødvin

I Danmark er vi tilbøjelige til at servere rødvinen for varmt. De fleste danskere opbevarer deres rødvin ved stuetemperatur, som ofte er over 20 grader.

Det er der ingen rødvin der har godt af.

Derfor bør du inden servering stile rødvinen i køleskabet i 30-45 minutter - alt efter hvor varm den er og hvilken type rødvin du skal servere.

En god tommerfingerregel

En tommelfingerregel du altid kan regne med - tag udgangspunkt i alkoholprocenten på rødvinen og læg et par grader til. Grundreglen er, at jo mere kompleks rødvin er, jo højere serveringstemperatur.

Dvs. en kraftig og fylding rødvin med flere års fadlagring - den du skal servere til julemaden, bør serveres ved 17-18 grader.

Hyggevinen - de fyldige rødvine uden fadlagring og kompleks struktur, bør serveres ved 16 grader.

Hvidvin

Meget overordnet skal de lette, friske og ukomplekse vine drikkes koldest.

Jo mere kompleks en hvidvin bliver i form af længere fadlagring, jo højere serveringstemperatur.

Serverer du en hvidvin for varmt, mister de deres friskhed og spændstighed.

En hvidvin bør du servere ved 6-8 grader. Er der tale om en mere fyldig hvidvin med fadlagring, fx en Chardonnay, skal den serveres ved 10-12 grader.

Mousserende vin

Cava, Champagne og Prosecco vine bør serveres ved 6-8 grader. Som udgangspunkt samme temperatur som der er alkohol i vinen +/- et par grader.

Går du ombord i mere komplekse vine eller Vintage Champagne, skal temperaturen lige være et par grader højere, så du kan smage alle de skønne aromaer og høje kvalitet. 

Portvin

Portvin bør serveres ved en temperatur på ca. 16 grader og kan tempereres i køleskabet i 30-45 minutter. Alt efter portvinstypen, kan serveringstemperaturen svinge et par grader.

Opbevar din portvin på køl efter åbning

Du kan med fordel opbevare portvinen efter åbning i køleskabet. På denne måde bevarer den sin friskhed - fra få dage til flere måneder, alt efter type.