Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Rabarberfool

Rabarfool dessert opskrift

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk
 

Antal personer: 4
Forberedelse: 25 min.
Tilberedning: 10 min.
I alt: 35 min.

Når de første rabarberstængler kommer frem i haven i april måned, varsler det forår og lunere temperaturer. Ved du godt, at rabarber egentlig er en grøntsag, men af de fleste betragtes som en frugt, da den ofte anvendes til syltning, kompot og andre lækkerier, hvor den bliver henkogt med sukker.

Søren fra Gastromad har den holdning, at den danske rabarber er lige så vigtig om sommeren, som de kære danske jordbær. Han har lavet denne super nemme, men meget vanedannende sommerdessert af rabarberkompot vendt i flødeskum.

Ingredienser:

Rabarberkompot:

  • 1 bundt rabarber
  • 1 spsk. frisk revet ingefær
  • ½ god vaniljestang
  • ¼ - ½ rød eller gul chili 
  • 2 spsk. vand
  • 150 g. rørsukker

Havregrynskruns:

  • 2 dl. havregryn
  • 1 spsk. smør
  • 1½ spsk. honning


2 dl. fløde til let flødeskum.

Fremgangsmåde:

Rabarberkompot:

  • Rengør rabarberne, fjern toppen og bunden. Skær dem i stykker af ca. 2 - 3 cm, som kommes i en gryde sammen med vandet.
  • Del vaniljestangen på langs og fjern kornene med en kniv og rør det sammen med 1 spsk. rørsukker ved hjælp af bladet af en kniv.
  • Del chilien og fjern evt. frøene, hvis rabarberkompotten ikke skal være for stærk, eller kom alt i, hvis det skal have lidt bid. 
  • Kom vaniljesukkeret, rørsukker og de øvrige ingredienser i en gryde, som skal simre ved svag varme indtil halvdelen af rabarberne er faldet sammen og er bløde. 
  • Resten må gerne have lidt bid i sig.
  • Køl kompotten ned, som derved tykner pga. sukkeret. 
  • Kompotten kan opbevares på køl i en lufttæt beholder i ca. 14 dage.

Havregrynskruns:

  • Varm en pande op ved høj varme. 
  • Tilsæt smør og honning, som smelter men uden at branke.
  • Hæld havregrynene ved som under omrøring ristes gyldne i ca. 5 minutter.

Pisk fløden til en let flødeskum.
Kom lidt fløde i et glas, dernæst rabarberkompot og så videre.
Slut af med havregrynskruns på toppen.

Velbekomme.

Forslag til valg af vin:

Rabarber er en yndet spise i Danmark, som oftest finder anvendelse i søde desserter og bagværk. Oprindeligt kommer rabarberplanten fra Kina, hvor bl.a. roden bliver anvendt som lægemiddel.

Herhjemme bruger vi stænglerne, som bliver tilberedt med sukker for at styre det høje syreniveau, som er karakteristisk for rabarberplanten.

Til søde desserter og bagværk med rabarber giver det derfor god mening, at vælge en sød dessertvin, som kan modstå sødmen og det syreholdige i desserten.

En Late Harvest Riesling, som både er sød og besidder en god frisk syre, vil være en fin ledsager til desserter med rabarber.

Du kan også prøve en tysk Eiswein, som også rummer masser af sødme og syre, og som vil give de sukkerholdige desserter et godt modspil.

Nogle af de bedste dessertvine i verden

Spanien er også garant for nogle fantastiske dessertvine, hvor fx vinhuset Bodegas Alvear producerer nogle af de bedste dessertvine i verden. Deres dessertvin Alvear Pedro Ximenez Solera 1927 har fået tildelt hele 98 point fra verdens mest anerkendte vinjournalist, Robert Parker. Alvear Pedro Ximenez Solera 1927 vil sammen med Alvear Pedro Ximenez Anada 2014 være to rigtig gode bud på nogle sublime dessertvine, som vil akkompagnere de søde sommerdesserter på bedste vis.

Meget sødmefulde i starten, men med en så dyb aromapalette, at det søde træder i baggrunden efter få sekunder, hvor alle de henrivende smagsnuancer får lov til at forkæle dine smagsløg.