Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Portvin - med og uden mad

Portvin - med og uden mad

Indlæg udarbejdet af:
Freelancejournalist Bjarne Mouridsen, mourids.dk 

Traditionelt har portvin herhjemme udelukkende været opfattet som en dessertvin. De fleste husker valget mellem portvin og madeira til familiefesterne, eller de lunkne rester af almindelig Ruby eller Tawny, som tanter og bedstemødre hev frem fra bagerst i skabet. Men portvin er heldigvis så meget andet og så meget mere.

Portvin er selvfølgelig stadig velegnet som dessertvin, men det kan også nydes til såvel forret som hovedret – eller det kan drikkes alene som en nydelse i sig selv. Kort sagt kan man drikke portvin hvornår som helst, men alt med måde.

Med jævne mellemrum arrangerer importører eller portvinshuse winemakers dinner, hvor der serveres portvin til hele måltidet. Og ja, det er muligt at sammensætte menu og vine, så det passer godt sammen, men det bliver også en alkoholtung aften. Portvin er på ca. 20 % alkohol, og vil man gerne nyde et helt glas vin til hver ret, kan det hurtigt blive lystigt og ”mættende”. Portvin skal altså ikke erstatte mousserende vin, hvidvin eller rødvin, men kan være et bud på en anderledes sammensætning, når man har lyst til at gå nye veje.   

Portvin til mad

Når man serverer portvin til mad, er det – som ved al anden vin – vigtigt at balancere sødmen og syren. Derfor er der stor forskel på, hvilken type portvin, man serverer til hvad. Om det skal være en hvid, en Ruby eller en Tawny – en gammel eller en ung. Men der er vel at mærke ingen facitliste, da smag og behag kan være forskellig, ligesom nogle foretrækker kontraster, andre harmoni.

Hvide mediumsøde portvine er velegnet til forskellige former for grøntsagssuppe som f.eks. jordskokkesuppe. Tør hvid portvin og gerne med alder kan bruges til skaldyrssalater som krabbesalat eller til røget, fed fisk. Hvid portvin eller tawny uden for megen alder er også en mulighed, hvis menuen står på andepaté eller Foie gras. Endelig kan det nævnes, at en tør hvid portvin med lidt dybde og karakter fungerer fint til forskellige former for tapas på samme måde, som de i Sydspanien vil drikke tør sherry.

Portvin af Ruby typen har tanniner, hvilket er en god kombination med mad, der indeholder mange proteiner. Det gælder f.eks. rødt kød, oste eller fløde. Den klassiske kombination er en rød peberbøf og en god Reserva, en LBV eller en yngre Vintage portvin, men de kan også kombineres med andesteg eller rå- og dåvildt. En ældre moden portvin risikerer derimod at bliver overdøvet, ligesom den jo har færre tanniner. Men prøv i stedet en moden Vintage til f.eks. en unghane eller kylling serveret med rodfrugter og cremet sauce.

Portvin til ost og dessert

LBV og yngre Vintage port er også godt til stærkere oste som blåskimmeloste. Her er den klassiske kombination en Vintage portvin sammen med en Stilton ost. Mere modne udgaver eller andre Ruby typer med færre tanniner går fint sammen med oste, der er bløde og knap så kraftige, f.eks. Brie eller Camembert. Tørre oste kan fint serveres med et glas Tawny, men ellers kan det anbefales at drikke ældre Tawny eller Colheitas sammen med desserter med nødder, tørrede frugter eller karamel som f.eks. Creme Brulée eller til en gammeldags æblekage.

Er der tale om desserter, som domineres af mørk chokolade eller røde og mørke frugter og dermed med mere syre, kan portvin af Ruby-typen også være udmærkede ledsagere. Taler vi i stedet om gule og eksotiske frugter som ananas og abrikos vil hvid portvin – og helst med alder – være et godt valg.

En særlig diskussion hvert år op til jul er, hvilken portvin man skal drikke til risalamanden. Tawny eller Ruby? Set ud fra risalamanden alene vil en Tawny stå sig godt, men da vi jo har tradition for at servere den sammen med en mere eller mindre syreholdig kirsebærsovs, kan Ruby også være et godt valg. Er kirsebærsovsen ”ren” og syreholdig bør det være en Ruby Reserva, LBV eller måske Vintage. Er den tilsat kanel, vanilje e.l. kan Tawny også fint gå. 

Før og efter måltidet

Et glas portvin fungerer fint som aperitif, hvad enten vi snakker om et glas på terrassen om sommeren eller resten af året. Om sommeren kan anbefales hvid portvin, rosé eller en yngre Tawny som Reserva eller 10 års. Husk de skal serveres afkølet – evt. direkte fra køleskabet. Temperaturen stiger hurtigt, når første vinen er skænket. En anden mulighed er et glas almindelig Ruby tilsat godt med isterninger og evt. en appelsinskive. Hvid portvin med alder eller lidt ældre Colheita og Tawny op til en 20 års kan også være en dejlig aperitif inden måltidet. De ældre bør gemmes til måltidet eller drikkes som en nydelse i sig selv. Faktisk kan en ældre Tawny fungere som sin egen dessert.

Portvin - shaken, not stirred

Bartendere har i stigende omfang fået øjnene op for portvin som en spændende ingrediens i forskellige drinks. Den klassiske terrassedrink er en porttonic, som består af lige dele tør hvid portvin og tonicvand samt isterninger og gerne garneret med et mynteblad eller en skive lemon. Et friskt og mindre alkoholpræget alternativ til gin og tonic. Men mulighederne er mange. En Ruby portvin kan f.eks. blandes med lidt limejuice og rød frugt juice, lidt sukker og en appelsin skive.