Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Opbevaring af en åben flaske vin

Opbevaring af en åben flaske vin

Rigtig mange danskere holder af et godt glas rødvin - både til maden i hverdagen, sofahygge og til festlige anliggender.

Hvis man skal holde sig indenfor Sundhedsstyrelsens anbefalinger, står man tit med en halv flaske rødvin, som man ønsker at gemme til en anden lejlighed.

Hvor lang tid kan din vin holde sig åbent?

Vin er en fødevare og et organisk produkt.

Ilt er alle levende organismer afhængige af. Men det er også det, der for os mennesker til at ældes og nedbrydes. Vi oxiderer ganske enkelt.

Det samme gør sig gældende med en flaske vin.

Så snart du har åbnet en flaske vin, begynder oxideringen og vinen begynder at ældes.

Forudsætninger der gør sig gældende:

  • Er din vin ung eller gammel?
    Er din vin ung, har den bedre forudsætninger for at kunne holde sig. Er det derimod en gammel årgang, kan den blive dårlig i løbet af få timer og smage som en dårlig Sherry.
  • Syren har også en stor indflydelse på, hvor lang tid den åbne vin kan opbevares. Har vinen meget syre, forlænger det dens levetid.
  • Er vinen produceret på meget modne druer eller druer, som er høstet lige til tiden? Bliver druerne høstet på det optimale tidspunkt, bevares syren og hæmmer en hurtig oxidering.
  • Hvor meget vin er der tilbage i flasken?
    Har du drukket halvdelen af flaskens indhold, kan der være mere ilt i flasken, som igen forstærker oxderingen.


Der er ikke nogen klare regler for, hvor lang tid en vin kan holde sig i åben tilstand, før den er udrikkelig.

Når vi prøvesmager vine, oplever vi ind i mellem, at længere tids påvirkning af ilt - helt op til et døgn efter åbning, kan få en vin til at ændre total karakter og åbne sig op.

Fra at være flad og lukket, vil ilten få vinen til at udvikle sig og byde på en helt ny og positiv vinoplevelse. 

Det er også derfor, at vi anbefaler at lade vinen ilte - evt. dekantere den før brug. Det gør vinen godt og den åbner sig op.

Især vine med mange tanniner skal iltes godt inden brug.

Sådan opbevarer du en åben flaske vin

Der findes mange tekniske hjælpemidler, der kan forlænge levetiden på en åben flaske vin. Hånden på hjertet, kan det også godt blive for teknisk indimellem, så lad os starte med den helt lavpraktiske metode, som har virket i århundreder.

  • Sæt proppen i flasken, og placer den et køligt og mørkt sted. Gerne oprejst i køleskabet. Så skal du blot tage den ud ca. 1-2 timer før brug, så den kan nå at blive tempereret til sin rette temperatur.
  • Der findes en smart amerikansk gadget ved navn Coravin, som du stikker direkte ned igennem folie og prop. Ved hjælp af en gaspatron fyldt med Argon, kan vinen nu skænkes direkte fra flasken og man undgår iltning af vinen, da proppen stadigvæk er intakt.
  • Hvis du går all-in på tekniske hjælpemidler i køkkenet, findes der en luftpumpe, som kan suge al luften ud af flasken og skabe vakuum.
    Det er den mest optimale måde at forebygge oxidering på, men også den mest bekostelige og tekniske løsning.

Når skaden er sket 

Hvornår er din åbne vin færdig og udrikkelig?

Det findes der ikke noget entydigt svar på. Det varierer meget alt efter vintype, årgang, mængden af tanniner m.m.

Først og fremmest bliver du ikke syg af at drikke en vin, der er blevet dårlig. Med andre ord - det er ikke sundhedsskadeligt.

Når det er sagt, vil du også meget hurtigt spytte resten af vinen ud og kassere resten af flaskens indhold.

En dårlig vin der er oxideret, smager og dufter i retning af en Sherry i en meget dårlig kvalitet.

Vinen bliver mere brunlig og kommer til sidst til at dufte af eddike.

Det er på tide til at gå ombord i en ny skøn vin.