Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Lammekølle med årstidens rodfrugter

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk

Påsken er tradition for lam, og hvorfor ikke tilberede en lammekølle og tilbehøret i samme bradepande til årets påskefrokost.

4 personer

Forberedelse 30 minutter.
Tilberedning 1½ - 3 timer.

Ingredienser:

  • 1 lammekølle af 1½ - 2½ kg.
  • Olivenolie
  • 2 økologiske eller usprøjtede citroner
  • 4 – 6 fed hvidløg
  • 4 kviste frisk eller 2 spsk. tørret rosmarin
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • Årstiden rodfrugter som f.eks.:
  • 4 – 5 gulerødder
  • 4 pastinak
  • 8 kartofler
  • 4 persillerødder
  • 4 rødløg
  • Evt. 12 små cherry- eller blommetomater
  • 1½ dl. hvidvin
  • 3 spsk. smør


Fremgangsmåde:

Rids lammekøllens fedt, undgå at skære for dybt ned i kødet.
Smør lammekøllen med olivenolie, og gnid den med presset hvidløg.
Riv den ene citrons skal over lammekøllen, og drys den med frisk hakket eller tørret rosmarin.
Til slut drysses den med salt og peber.

Skræl rodfrugterne som skæres i uens stykker af ca. 4 x 2 cm.
Pil rødløgene og del dem i kvarte.
Smør bradepanden eller et stort ildfast fad med smør.
Placer alle rodfrugter, løg og evt. tomater i fadet. Hæld hvidvinen og skær små stykker små over så de er fordelt.
Drys med salt og peber, og evt. tørret rosmarin eller små friske rosmarinkviste.
Skær det halve af den anden citron i tynde skiver, som lægges rundt i fadet.
Placer lammekøllen ovenpå.

Sæt bradepanden i ovnen ved 140 - 150 grader i ca. 1½ - 3 timer eller indtil den har nået en kernetemperatur for rosa ved 62 - 65 grader eller let rosa ved 66 - 68 grader. Eftersom ikke to ovne er ens anbefales det, at bruge et stegetermometer, hvilket også skyldes at man ikke kan sige præcist hvor lang til køllen skal have pga. forskellig vægt.

Forslag til valg af vin: 

Lammekød i sig selv er ikke det kraftigste, derfor gør man ofte det at man tilføjer nogle kratige krydderier og derfor skal man selfølgelig også have en vin som er krydret. 

Til denne ret har vi valgt at servere en Australsk Shiraz, en dejlig kraftig vin med masser af frugt og krydderier. Dette går rigtig godt i spænd med denne ret, men husk altid at tilpasse din vin med det krydderi samt tilbehør du har valgt til rettet. 
- Vælger du at bruge mange kraftige krydderier, så kan en spansk Tempranillo også være et oplagt valg. Vine med masser af smag og krydderi i sig selv samtidig med en tilpasset fadsmag.