Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Grillet sprød pestolaks med mangosalat

Grillet pestolaks med mangosalat og røde ris med tomat og feta

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren Willadsen, Gastromad.dk
 

Her i grillsæsonen skal det ikke kun handle om store opulente steaks, selv om de passer perfekt på grillen. Man kan sagtens grille sin fisk, uden at den sætter sig fast på risten. Du skal blot sørge for altid at smøre selve fisken, inden de kommes på grillen. Og undlad for det meste, at grille den direkte, dvs. over en brænder eller kul, men anvend den indirekte grillmetode.

Antal personer: 4
Forberedelse: 30 min.
Tilberedning: 30 min.
I alt: 60 min. 

Ingredienser:

Sprød pesto laks

  • 4 laksefileter 
  • 2 spsk. basilikumpesto
  • ½ dl. rasp
  • 1 spsk. frisk fint hakket rosmarin.
  • 1 spsk. frisk fint hakket ramsløg (kan erstattes med 1 fed hvidløg og 1 spsk. purløg)
  • Revet skal fra en usprøjtet- eller økocitron
  • 1 tsk. havsalt

Mangosalat

  • 2 mangoer
  • 1 lille rødt spidskål (kan erstattes af et grønt)
  • ½ fennikel
  • 1 bundt grønne asparges
  • 2 avocadoer
  • 1 – 2 dl. cashewnødder
  • 1 lime
  • Olivenolie
  • Havsalt

Røde ris med tomater og feta

  • 200 g røde ris
  • 1 liter vand
  • 1 tsk. salt
  • 10 små gule tomater
  • 50 g. fetaost i blok

Fremgangsmåde:

Grillet sprød pesto laks

  • Salt laksefileterne et par timer i forvejen ved, at drysse fint salt over kødsiden. Dette gør, at kødet bliver mere fast. Lad dem stå på køl indtil tilberedning.
  • Bland rasp, rosmarin, ramsløg og skallen fra en citron sammen. Kør det evt. gennem en mini hakker.
  • Dup laksens skindside tør med noget køkkenpapir, og smør skindsiden med neutralolie 
  • Smør kødsiden på laksefileterne med et tyndt lag basilikumpesto, som dernæst drysses med raspeblandingen.
  • Placer laksefileterne med skindsiden ned ad på indirekte (Ikke over brænder eller kul) i ca. 10 – 15 minutter med lukket låg.
  • Tjek laksefileterne ved, at stikke en kødnål ned i kødet. Er nålen godt lun er de klar.

Røde ris med tomater og feta

  • Hæld ris, vand og salt i en gryde. Lad det koge op og skru dernæst ned for varmen til lavt blus. Lad risene simre i 30 minutter, hvorefter de sies. 
  • Skær tomaterne i kvarte og vend dem med risene.
  • Skær eller riv fetaosten i små tern som vendes i risene.

Mangosalat

  • Knæk enderne af de grønne asparges og vend dem i krydderolie som f.eks. ramsløgsolie. Grill dem møre i ca. 2 – 4 minutter. 
  • Skær dem dernæst i mindre stykker. Husk at beholde hovederne som pynt.
  • Skær mangoerne i små tern.
  • Snit spidskålen meget fint i tynde strimler, eller brug et mandolinjern. Gør det samme med den halve fennikel.
  • Hak cashewnødderne groft. 
  • Bland mangotern, asparges snitter, den strimlede spidskål og fennikel. 
  • Drys limesaft og oliven olie, cashewnødder og salt.

Forslag til valg af vin:

Grillet laks en lun forårs- eller sommerdag med et køligt glas Chardonnay eller Riesling i hånden. Så bliver livet ikke meget bedre. En gudespise, og med ovenstående tilbehør et himmelsk måltid, som sagtens kan serveres for gæster, og ikke blot på en hverdag.

De fleste tænker umiddelbart hvidvin, når man nævner ordet laks og fisk i al almindelighed. Men man kan også sagtens servere en rødvin til fx grillet laks. Rødvinen må ikke indeholde for mange tanniner (garvesyre), og alkoholprocenten må heller ikke være alt for høj. Med andre ord en let og elegant rødvin, hvor frugtsyren er det dominerende element. Rødvine som Pinot Noir, Barbera, Beaujolais på Gamay og Cabernet Franc er oplagte kandidater som ledsager til grillet fisk, da disse druesorter er rige på frugtsyre, men indeholder få tanniner. Dejlige friske og frugtige.

Du kan også prøve en let og ikke alt for kraftig Zinfandel rødvin, som vil gøre det godt i selskab til fede og krydrede fisk over grillen. Rødvinen bør serveres køligt, gerne ved ca. 12-14 grader, som også vil virke forfriskende på en varm sommerdag.

Grillet laks er en fed og aromatisk spise, som sammen med dens pesto rub, har brug for noget modspil. 

Hvis du mere er til hvidvin, vil en Riesling, oversøisk fadlagret Chardonnay eller en sprød Sauvignon Blanc fra New Zealand være et godt bud. Disse tre druesorter skaber meget friske og syrerige hvidvine, som giver et godt modspil til fedmen i fx laks, og fadlagringen i en Chardonnay, som kan håndtere de mange aromaer i en grillet laks. Syren i vinen har udover en forfriskende virkning, også den afledte effekt, at munden bliver renset for det fede i fisken.