Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Grillede svinekoteletter med blomkålssalat, pestokartofler og tzatziki

Grillede svinekoteletter med blomkålssalat, pestokartofler og tzatziki

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren S. Willadsen, Gastromad.dk


Antal personer: 4
Forberedelse: 25 min.
Tilberedning: 25 min.

Når svinekoteletter tilberedes på den korrekte måde, bliver de lige så saftige og lækre som en god steak. Husk at købe svinekoteletterne i en pæn tykkelse - mindst 2-3 cm. Søren fra Gastromad.dk har valgt at bruge en asiatisk marinade, der både giver koteletterne en utrolig god smag og  en lettere karamellisering når de grilles. Til disse saftige koteletter vil Søren servere pestokartofler, blomkålssalat og tzatziki til.

Ingredienser:

Asiatisk inspirerede svinekoteletter

  • 4 Svinekoteletter
  • ½ dl. soyasauce
  • 3 spsk. teriyaki marinade
  • Saften fra en lime
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 2 fed revet hvidløg
  • 1 spsk. fiskesauce

Pestokartofler

  • 400 g. små kartofler
  • 2-3 spsk. løvstikke pesto, eller anden pesto
  • Salt og peber

Blomkåls salat

  • 1 blomkål evt. gult, grønt eller rødt
  • 1 bakke rucola
  • Små tomater i forskellige farver
  • Parmesanost
  • Løvstikkeblade
  • Olivenolie

Tzatziki

  • 1 agurk, revet
  • 1½ dl. græsk youghurt
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • ½ spsk. olivenolie
  • Salt

Fremgangsmåde:

Asiatisk inspirerede svinekoteletter

  • Bland soyasauce, teriyki marinade, lime, ingefær, hvidløg og fiskesauce sammen i en skål.
  • Hæld det over svinekoteletterne og lad dem marinerer i 4 timer eller natten over.
  • Grill først svinekoteletterne over direkte varme 3 minutter på hver side mens de vendes hvert minut. 
  • Placer dem på indirekte varme i ca. 8 - 10 minutter afhængig af tykkelse og størrelse, indtil kernetemperaturen er 65 grader.
  • Tag dem af og lad dem hvile i 5 minutter inden servering.

Pestokartofler

  • Kog kartoflerne al dente i rigeligt saltet vand. 
  • Når de er kogt vendes et par spsk. pesto i kartoflerne.

Blomkålssalat

  • Skær blomkålen i mindre stokke og kog dem al dente i saltet vand, evt. sammen med løvstikkeblade.
  • Tomaterne halveres og grilles i ca. 1 minut pr. side. De kan også vendes på en varm pande i lidt olivenolie. 
  • Kom de kogte blomkålsbuketter og tomater i en skål sammen med rucolaen. 
  • Kom parmesan strimler over salaten og drys med lidt olivenolie og salt.

Tzatziki

  • Bland 2 tsk. salt i den revne agurk, som kommes i sigte. Læg en lille tallerken over, og noget tungt ovenpå. 
  • Lad væden fra agurken dryppe af i ca. 30 minutter.
  • Pres dernæst det sidste væde ud. 
  • Bland de øvrige ingredienser med den revne agurk.

Forslag til valg af vin:

Det kan godt være lidt af en udfordring at finde en passende vin til asiatisk-inspirerede måltider, som stiller helt andre krav til sammensætningen af mad og vin.

Disse asiatiske måltider kombinerer både det stærke og krydrede med det søde, sure og salte/umami. Med så mange smagsnuancer i et og samme måltid, kræver det sin vin at kunne matche denne skønne palette af smagsmæssige indtryk.

Til et måltid som asiatiske svinekoteletter med forskelligt tilbehør kan du servere både hvidvin og rødvin. Gældende for begge typer af vin er temperaturen, som godt må ligge i den kølige ende af skalaen. Vinen til dette måltid skal være både frugtig og fyldig.

En frisk sprød Chardonnay hvidvin vil være en dejlig ledsager til denne type måltid - ikke for fed og fadlagret, men med en god frugtsyre med lidt bid i og en frugtig aromapalette. Du kan også servere en kølig krydret Gewurztraminer, som harmonerer godt med de mange smagsmæssige indtryk, og som samtidig har en frisk syre der kan rense munden undervejs. Pinot Gris rummer mange af de samme elementer som Gewurztraminer, men i en lidt mere afdæmpet udgave - dvs. ikke nær så krydret og sødlig som Gewurztraminer.

Er du mere "rødvinstypen", skal du igen servere en frugtig, let fyldig rødvin med en god frisk syre. Som hovedregel bør du servere rødvinen kølig - ca. 12° grader, da det komplimenterer de mange smagsmæssige indtryk godt. Vælg fx en kølig Pinot Noir eller Beaujolais fra Frankrig, eller en norditaliensk Barbera med god syre og et saftigt, krydret udtryk.