Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Gratinerede østers

Gratinerede østers med Champagne

Opskrifter, foodstyling og fotos af: 
Madblogger Søren S. Willadsen, Gastromad.dk


Antal personer: 4 
Forberedelse: 25 min.
Tilberedning: 5 min.

Søren fra gastromad.dk har sammensat denne skønne nytårsappetizer, som fx kan serveres mens man ser dronningens nytårstale. Gratinerede østers kan også serveres som en let forret. I selskab med et skønt glas Champagne er det en herlig måde, at afslutte det gamle år på. Gratinerede østers og Champagne - ganske enkelt det perfekte nytårsmatch.

I perioden september til april måned, kan du langs de danske kyster selv gå på østers jagt. De østers der er anvendt til denne opskrift, har Søren selv været ude og plukke på kysten ved Fanø. 

Ingredienser:

  • 12 østers
  • 1½ dl. cremefraiche 38 %
  • 1 presset fed hvidløg
  • ¼ dl. hvidvin eller champagne
  • 1 dl. pankorasp eller almindelig rasp
  • 1 dl. revet vesterhavsost
  • 3 – 4 spsk. hakket purløg
  • Fint salt

Fremgangsmåde:

  • Bland cremefraiche, hvidløg og hvidvin eller champagne sammen i en skål.
  • Åbn alle østersene, hæld vandet fra, fjern evt. små skalrester og løsn dem fra skallen.
  • Hæld det nye vand der samles i skallen op i skålen med cremefraiche blandingen, og bland rundt.
  • Hæld fint salt i bunden af et ildfast fad, hvor østersene kan stå i uden de tipper.
  • Kom ca. ½ - 1 spsk. cremefraiche blanding på hver østers.
  • Drys det med ost og pankorasp.
  • Tænd ovnen på grill.
  • Sæt fadet i ovnen og grill østersene indtil de er gyldne på toppen. Det tager ca. 5 minutter.
     

Forslag til valg af vin:

Gratinerede østers er en enkel, men samtidig yderst delikat og lækker spise. Mange forbinder østers og Champagne med glamour, en rød løber og Hollywood. En helt så glamourøs lejlighed behøver man nu ikke, for at opleve denne fortryllende spise, som i dette tilfælde er blevet plukket på stranden på Fanø.

Østers er i sig selv en ret enkel og neutral spise, som mest af alt smager af frisk havvand. Man kan tilberede østers på mange forskellige måder. Nogle foretrækker at spise dem naturel med lidt citron, men man kan også anvende dem i supper og bisque, eller som i denne opskrift gratinerede. Som udgangspunkt er det tilberedningen der afgør, hvilken vin der er mest optimal at servere til østers.

I en naturel udgave med lidt citron vil en Blanc de Blancs Champagne være en skøn ledsager. Her vil kompleksiteten i Champagnen sammen med den friske syre være den perfekte ledsager.

Når det kommer til gratinerede østers, er der flere veje man kan gå. Man kan stadigvæk køre Champagne-stilen som vi har gjort i dette tilfælde, eller man kan vælge en lækker oversøisk Sauvignon Blanc eller en let sødmefuld Riesling med en god frisk sprød syre. Valget af hvidvin afhænger helt af gratineringen. Er den godt krydret, vil en Riesling være et godt bud. Er den derimod mere "afdæmpet" med forskellige krydderurter, vil en Sauvignon Blanc være en skøn ledsager.

Bottom line - der er flere muligheder, når du vil forkæle dig selv med en så delikat spise som østers. Champagne, Sauvignon Blanc eller en let sødmefuld Riesling - der er flere muligheder.