Tager min vin skade af frostvejr?
I vinterhalvåret får vi jævnligt stillet spørgsmålet "Bliver min vin ødelagt pga. frosten inden jeg kommer hjem?".
Et meget godt spørgsmål, som fortjener et godt svar.
Som udgangspunkt tager din vin ikke skade af at stå ude i frostvejr.
Det kan forekomme når:
- Du ikke er hjemme ved levering af din vin
- Skal transportere din vin fra A til B i frostvejr
- Har din vin med på vinterferie til køligere himmelstrøg
Vin er alkohol og har et lavere frysepunkt end vand. Da vi har med alkohol at gøre, vil din vin ikke fryse med det samme, men først danne klare krystaller - det man kalder for vinsten.
25%-reglen
25%-reglen er en nem og anvendelig tommelfingerregel man kan anvende, når man skal vurdere, om vinen vil tage skade af frostvejr i en given periode.
Har du købt en kasse rødvin med en alkoholprocent på 14,5% og trækker 25% fra, vil rødvinen begynde at krystalisere ved knap 11 graders frost.
Med andre ord - jo højere alkoholprocent, jo hårdere frost før din vin begynder at krystalisere.
Det er en meget langsom proces, som du næppe vil opleve under danske forhold, med mindre vi har meget hård nattefrost og vinen stadigvæk står ude i det fri.
Hvad kan der ske med vinen i frostvejr?
Som sagt fryser din vin ikke sådan uden videre til is. Der kan dog ved hård frost og ved længere tids påvirkning opstå følgende komplikationer med din vin.
- Proppen ryger af og i værste fald flækker flasken (kræver mange timers påvirkning af hård frost)
- Vinen kan få vinsten
- Selve vandet i vinen kan fryse og gøre den resterende del af vinen endnu mere alkoholrig
Det absolut værste scenarie er pkt. 1.
Proppen ryger af pga. det forhøjede tryk i flasken eller flasken revner. Opstår denne situation, er der ikke så meget at gøre. Vinen er ødelagt og indholdet tabt.
De to andre punkter vil højest sandsynlig ikke ødelægge vinen, men skal selvfølgelig for alt i verden undgås, da vin skal behandles med respekt - det er jo en kostbar fødevare.
Opstår der vinsten i vinen, kan den godt nydes alligevel, da vinsten er helt ufarlig.
Vinsten opstår, når vinen er udsat for hård frost, idet vinsyren i vinen vil begynde at krystalisere og danne små ufarlige krystaller på bunden af flasken.
Det er små gennemsigtige krystaller, som kan filtreres fra og som ikke ødelægger selve vinen.
Fryser vandet til is i vinen, skal den tø op ved stuetemperatur, hvorefter den med stor sandsynlighed kan nydes. Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, at behandle en vin på denne måde, og dens struktur og karakteristika kan være ødelagt.
Sådan beskytter du din vin ved levering
Som udgangspunkt behøver du ikke foretage dig noget, for at forebygge frostskader på din vin.
Kommer du hjem samme dag som din vin bliver leveret, sker der absolut intet med din vin udover at den er rigtig kold. Stil vinen indenfor og lad den blive tempereret.
Får du placeret din forsendelse i carporten eller tæt op af bebyggelse, evt. på et bord eller anden platform, der ikke har direkte kontakt med jorden, sker der absolut intet med din vin.
Har vinen stået ude i en længere periode ved temperaturer over minus 10 grader, skal du tage vinen forsigtigt ind i huset, og lægge et badehåndklæde over alle flasker, imens de bliver tempererede.
I værste fald kan flasken revne eller proppen ryge af. Her kan håndklæddet dæmme op for evt. stænk og glassplinter.
Har din vin alligevel taget skade af frosten
Har du fået leveret en vin fra os, som du mener har fået frostskade, skal du kontakte vores kundeservice.
Du vil selvfølgelig få ombyttet de flasker der er gået tabt.