HALF PRICE ITALIANS! KÆMPE KUP 12 FL. TIL KUN 899 KR. - SPAR 50%. LÆS MERE HER.

×

Pinot Noir vin

Pinot Noir druesorten er udbredt i det meste af verden, men har i særdeleshed gjort sig bemærket som den røde druesort i Bourgogne vine fra Frankring.

Side:
  1. 1
  2. 2

En Bourgogne laves på 100% Pinot Noir og regnes af mange som værende den bedste vin i verden. Der produceres fremragende Bourgogne vine, som sender selv de bedste modstandere til tælling i ringhjørnet, men der er langt imellem dem. Prisen på en god Bourgogne er høj, rigtig høj, hvilket for mange virker afskrækkende. Man kan være heldig og finde Bourgogne vine til fornuftige priser, men der er langt mellem disse.

Pinot Noir er en ret spinkel druetype, som kræver et køligt og stabilt klima. Man ser derfor ofte Pinot Noir beplantet på marker langs bjergkæder og søer, hvor der forefindes et mere stabilt og beskyttende klima.

Pinot Noir - den neutrale druesort

Man siger, at Pinot Noir som druesort ikke smager af noget.
Og der er noget om snakken. Pinot Noir som drue er ret smagløs og neutral.

Derfor er det også helt op til den enkelte vinbonde, at frembringe Pinot Noir druens bedste egenskaber. Dels ved at have den rette jordbund, klima og ikke mindst en stor viden omkring det optimale høsttidspunkt for Pinot Noir druen. Høstes Pinot Noir for tidligt, opnår man ikke dens karakteristiske sødmefulde bærsmag af især hindbær. Høstes den for sent, mister den sin aroma og kompleksitet.

Pinot Noir

Oversøisk Pinot Noir

Der var engang, hvor oversøisk Pinot Noir vin på ingen måde kunne måle sig med den franske Bourgogne udgave. Tidligere var en oversøisk Pinot Noir den rene marmeladevin med en høj alkoholprocent og masser af fadlagring. De tider er efterhånden ved at være talte.

I dag er der en del oversøiske vinmagere fra Stillehavskysten i Californien, som lykkedes med at fremstille flotte og meget interessante Pinot Noir vine, som efterhånden tåler sammenligning med de originale franske Bourgogne vine.

Smagen af Pinot Noir vin

Pinot Noir kan som rødvin variere rigtig meget. Dens smag og udtryk afhænger helt af dens geografiske opvækst og ikke mindst vinifikationen i vinkælderen.

Pinot Noir er som udgangspunkt en let og elegant rødvin, som byder på en let fløjlsblød sødmefuld mund af mørke bær med noter af parfume og blomster. Den har en tør og mineralsk karakter, som ved lagring kan udvikle sig til en animalsk duft af stald.

Farven er oftest lys i glasset med en let fyldig viskositet.

Pinot Noir er en af de druetyper, der indeholder mindst garvesyre eller tanniner. Det gør den ofte drikkelig for personer, der normalt ikke kan tåle rødvin med meget garvesyre. Årsagen til den meget lille mængde garvesyre skyldes opbygningen i Pinot Noir druen, som har en tyndere skal og færre kerner. Under macerationen udskiller drueskallerne dermed mindre garvesyre i druemosten, end fx Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo, som indeholder meget garvesyre.

Den er frisk i smagen og har en god portion syre, som bevirker, at den ofte føles let fyldig til trods for dens spinkle natur.