HALF PRICE ITALIANS! KÆMPE KUP 12 FL. TIL KUN 899 KR. - SPAR 50%. LÆS MERE HER.

×

Grenache vin

Grenache er den mest dyrkede røde drue i verden. Den stammer muligvis fra Spanien, hvor den er vidt udbredt under navnet Garnacha og den kendes særligt fra regionerne Rioja og Navarra. Druen associeres dog i dag mest med Rhône, hvor vine fra f.eks. Châteauneuf-du-Pape er Grenache-baserede vine par excellence. 

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Grenache er karakteriseret ved en særlig kombination af en lys rød farve og høj alkohol. Den har en sødlig og frugtig smag med et urtepræg. Grundet det lyse rødlige farve, hvilket skyldes druens tynde skind, så benyttes den ofte til fremstilling af rosévine fx i Tavel og Lirac samt i flere områder af Spanien. 

Rene Grenache rødvine smager af modne jordbær og hindbær. Syren er moderat, men tanninen pågående. Let støv og krydderier, ofte af stødt peber og lakridspulver forekommer. Animalske noter som læder og kostald er også hyppig. Lagring kan udvikle stor kompleksitet i de bedste vine. 

Grenache vin

Den nøjsomme blandingsdrue

Grenache anvendes ofte med stor succes i blandinger og druer som fx Mourvèdre og Syrah kombineres ofte. Grenache er en plante, som hurtigt skyder til vejrs, og den kan trives under vanskelige vejrforhold. Derfor plantes den bl.a. på toppen af bjerge fx flere steder i Australien og Chile, hvor den nyder godt af det meget varme klima og sænkende aftentemperaturer.

Da planten er nøjsom vokser den bedst ved rimelig høje temperaturer og på tørre, gerne golde, skråninger. I det varme Californien, har plantens evne til at modstå tørke og varme, gjort den meget populær. Den er således den tredje mest plantede røde sort i USA.