Corvinone vin

Corvinone er en blå druesort, som primært dyrkes i vinregionen Veneto i det nordøstlige Italien. Det er en udbredt druesort, som sammen med Corvina, Rondinella og Molinara definerer de karakteristiske Valpolicella-vine som Amarone og Recioto.

Corvinone og Corvina minder meget om hinanden rent udseendemæssigt, men i 1993 påviste man den genetiske forskel mellem disse to druesorter, som derfor må betegnes som to individuelle sorter, som i øvrigt heller ikke deler genetisk slægtsskab med de øvrige Veronese-druer.

"The Big Corvina"

Bærstørrelsen på Corvinone er større end Corvina, og kaldes også for "The Big Corvina". Ligeledes er udbyttet på den enkelte stilk også større end hos Corvina, hvilket gør Corvinone til en produktiv druesort. Det er blandt andet også derfor, at man anvender Corvinone og Corvina på bjergområder med dårlig jord, da det er med til at styre det høje energiniveau, som forefindes i begge druetyper. Begge sorter har en tyk drueskal, hvilket gør dem ideelle til tørring - det man kalder for appassimento-metoden, som man anvender til fremstillingen af Amarone og Recioto.

Den indflydelsesrige arbejdshest

Corvinone skaber en mørk, fyldig og mere tanninholdig vin end Corvina, men ellers har den meget lig de samme karakteristika. Corvinone er meget udbredt og populær blandt vinhusene i Veneto-området, og opdaterede DOCG-regler i 2010, hvor anvendelsen af Molinara skulle reduceres, har betydet en større andel af Corvinone i de klassiske Valpolicella-vine. Andelen af Corvinone må udgøre op til 50% i en Amarone, Ripasso og Recioto, hvor Corvina minimum skal tegne sig for 45-95% af drueblandingen.

Der findes en række druesorter i Veneto med nærtbeslægtede navne til Corvinone og Corvina. Nogle mener at navnene er afledt af det italienske ord "corvo", som betyder ravn, hvilket må referere til ravnens sorte farve eller dens forkærlighed til modne druer. Det kan også stamme fra det italienske ord "cruina", som betyder umoden, hvilket henviser til druesorternes sene modning, som først er plukkemodne tidligst ultimo september under normale omstændigheder.

Corvinone