HALF PRICE ITALIANS! KÆMPE KUP 12 FL. TIL KUN 899 KR. - SPAR 50%. LÆS MERE HER.

×

Carignan vin

Carignan menes oprindeligt at stamme fra Aragonien i Spanien. Druen går også under navnene Mazuelo, Bovale Grande, Cariñena, Samsó, og Carignane. Carignan var tidligere verdens mest beplantede rødvinsdruesort, og dette skyldtes ikke druens kvalitet – tværtimod. Det skyldtes det høje høstudbytte, som er ikke mindre end 200 hl/ha.

Druen lagde dermed grund til en masse dårlige bordvine - både i Frankrig og Spanien. Druen er sårbar overfor en lang række svampesygdomme og insektplager, og dens tætsiddende druer gør den svær at håndplukke, og dermed selektere med omhu.

Carignan er farverig med en god portion garvesyre, men mangler dybde og finesse. Den er ikke specielt interessant som ung, lagrer dårligt og er derfor heller ikke særlig god som gammel. Vinene bliver ofte frugtige med parfumeret næse. Pga. druens vanskelige egenskaber kræver det ekstra godt håndelag, at skabe gode vine på 100 procent Carignan.

Det sker dog i stadig større omfang - særligt i Languedoc-Roussillon ser vi en innovativ og ekspertagtig tilgang til dyrkelsen og behandling af druen. Det er også netop dette område, som associeres med Carignan - ofte i de klassiske blandinger med Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cabernet-Sauvignon og Merlot.

Og i den særlige GSM-blanding:

  • Grenache
  • Syrah
  • Mourvedre

I USA - særligt i Californien, skabes nogle spændende Carignan vine på stokke fra 1880. Alderen på stokkene gør, at vinene bliver mere intense, og druen blandes altid med andre ”støttedruer” såsom Merlot. Carignan blandinger fra Sydfrankrig kan være aldeles vellykkede, og man bør unde sig selv en god flaske fra en af de gode producenter.