Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

De perfekte bobler

Franciacorta, Champagne, Prosecco

Indlæg udarbejdet af:
Thomas Udbye, passioneret vinmand hos AndrupVin.dk

Champagne, Franciacorta og Prosecco i mousserende trekamp

Mousserende vin er for mange synonym med festlige begivenheder, luksus og selvforkælelse. Der er mange mousserende vine at vælge imellem, og nogle bobler er forbundet med mere prestige og glamour end andre.

Jeg kom forleden i dialog med en kunde omkring mousserende vine - primært Champagne og Prosecco, hvor omdrejningspunktet i samtalen gik på Champagne og Prosecco. Det fik mig efterfølgende til at tænke på de prestigefyldte franske bobler fra Champagne - har de virkelig så meget mere at byde på i forhold til en god Prosecco eller Franciacorta - den italienske "Champagne"?

Det helt store debatemne

Det skønne ved vinverdenen er dens diversitet. Der findes lige så mange holdninger til vine som der findes mennesker. Og gudskelov og tak for det. Uden disse forskellige observanser - til tider helt religiøse holdninger, ville vinverdenen være et meget fattigere sted.

Der skal netop være plads til forskelligartethed. Den ene vej er ikke mere korrekt end den anden.

Når alt kommer til alt, er det så fair at sætte disse mousserende vine i samme bås? Bør de ikke bedømmes efter deres egne unikke karakteristika fremfor en uligevægtig trekamp på vidt forskellige præmisser. Jo, selvfølgelig fortjener de den respekt at blive bedømt hver for sig. Hvilke kvaliteter byder de så på hver især?

Ind under huden på treenigheden

Mousserende vin er ikke bare en tilfældig vin tilsat kulsyre. Til de forskellige mousserende vine anvendes forskellige produktionsmetoder og sorter, som hver især tilfører den enkelte vin dens unikke karakteristika. Karakteristika og særlige kendetegn i form af smag, duft, tekstur, fylde og det mousserende element ikke at forglemme. 

Champagne

Champagne er både en vintype og en vinregion i det nordøstlige Frankrig - det famøse Champagne distrikt. Og i øvrigt det mest kendte brand af alle mousserende vine i verden. Oprindeligt mener man, at det var munke i Middelalderen, der helt utilsigtet opdagede den sekundære fermentering, som skabte de verdensberømte bobler. Det siges, at den pågældende munk i selvsamme øjeblik udbrød "Jeg drikker stjerner", da han så de elegante bobler i glasset.

Fremstilling af Champagne

Der anvendes traditionelt set tre druesorter til Champagne - Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. En Champagne som kun er lavet på Chardonnay kaldes en Blanc de Blancs. Druerne plukkes med en forholdsvis høj surhedsgrad, og fermenteres ligesom enhver anden vin. På dette stadie er det en cuvee eller blanding, før sukker og gær tilsættes til druemosten, hældes på flaske og forsegles med trådbur, det man også kalder for muselet. Nu kommer den magiske del af processen ...

Den sekundære gæring starter, hvor gæren spiser det tilsatte sukker, og omdannes til kuldioxid og alkohol. Da kuldioxiden er forseglet i flasken, opstår de magiske bobler.

Når gæren har gjort sit arbejde, dør den i flasken - en proces, som strækker sig over ca. tre uger. Herefter vendes flasken jævnligt i op til flere år, således gæren sætter sig fast i flaskens hals. Undervejs udvikler Champagnen sig og får sit endelige udtryk. Herefter fryser man flaskehalsen med al gæren i, knækker den af og fylder vinen op med lidt sirup - en proces der også benævnes "le dosage".  Tilsætningen af sirup bestemmer Champagnens sødme, og forsegles hurtigt med ny korkprop og stålbur.

Voila! En vaskeægte Champagne er blevet til.

Champagnens karakteristika

Champagnen er en utrolig skøn mousserende vintype, som er forbundet med mange arbejdstimer og mange skridt undervejs. Champagnens karakteristika afhænger af de anvendte druesorter, som både kan tilføre næsen noter af citrus, røde bærfrugter og kiks. Champagnen byder på en frisk, rund og boblende gane med en cremet tekstur.

Man siger, at en Champagne er sin vægt værd i guld. Måske der er noget om snakken. Det er uden tvivl en fremragende mousserende vintype.

Prosecco - mousserende vin

Prosecco

Det er både navnet på en hvid drue i Veneto regionen og en stilart indenfor mousserende vine. Prosecco er helt uberettiget kendt som "fattigmands-Champagnen", som gennem de sidste 50 år er gået fra sødlige skummende bobler, til yderst sofistikerede mousserende vine, som i øjeblikket rider på en voldsom popularitetsbølge verden over.

Fremragende mousserende vin

Proseccos charme ligger i sin enkelhed og natur. Den fremstilles ved hjælp af Charmat-metoden, hvor den sekundære gæring foregår i lukkede tryktanke af stål, og hvor den kuldioxidholdige nedkølede vin hurtigt overføres til flasker under tryk, hvilket gør Prosecco friskere og billigere at producere end traditionel Champagne. Med andre ord er Prosecco en vintype, som du med god samvittighed kan nyde i hverdagen. Du kan købe en fornuftig Prosecco til en flad 50'er og opefter, men den stigende popularitet er også med til at trykke prisen i vejret.

Prosecco - det perfekte match i cocktails

Fest og farver forbinder man med mousserende vine. Prosecco er normalt tør og super frisk i smagen med subtile noter af friske grønne æbler og pærer med elegante, dvælende bobler. Prosecco indeholder generelt også en lidt lavere alkoholprocent sammenlignet med Champagne, hvilket gør den mere anvendelig og let at servere. Prosecco er helt oplagt i cocktails, fordi dens relativt neutrale smag og udtryk fungerer helt perfekt i mix med øvrige ingredienser. 

Franciacorta - den italienske udgave af Champagne

Franciacorta

Italienerne er vilde med bobler og mousserende vine. Prosecco, Moscato d' Asti og Brachetto blot for at nævne nogle få eksempler.

Men så har Italien også Franciacorta. Den italienske udgave af Champagne, som på rigtig mange lighedspunkter minder om Champagne.

Samme høje kvalitet vil mange mene, men blot billigere i forhold til den ægte Champagne.

Franciacorta er beliggende i det centrale Norditalien mellem Milano og Verona, og har langt hen ad vejen de samme jordbundstyper som i Champagne-distriktet. Kalkholdig topjord rig på mineraler, og en undergrund bestående af kalkstensklipper. Jordbundsforhold, som skaber god syre og ren frugtsmag i en Franciacorta.

Franciacorta blev DOCG klassificeret i 1996 - den højeste kvalitet indenfor vine i Italien

Franciacorta må kun fremstilles efter den traditionelle Champagne-metode, og må kun benytte Pinot Noir, Chardonnay og op til 50% Pinot Blanc.

Fremstilling efter Champagne-metoden

Franciacorta fremstilles efter den traditionelle Champagne-metode, og på flere områder stilles der faktisk endnu større krav til fremstillingen af en Franciacorta end tilfældet er med Champagne. Fx må høstudbyttet kun være på 100 hektoliter i Italien mod 150 hektoliter i Frankrig. Derudover skal Franciacorta eftergære i hele 18 måneder mod 15 måneder i Champagne. Dato for degorgeringen skal også fremgå på bagsiden af etiketten på en Franciacorta, hvilket heller ikke er et krav i Champagne.

Der produceres årligt ca. 15 millioner flasker Franciacorta mod 300 millioner flasker Champagne.

Smagen af Franciacorta

Franciacorta har mange lighedstræk med Champagne. Franciacorta udmærker sig ved en lidt mere blød og afrundet stil end Champagne. De er meget rene og smukke i deres udtryk med en lækker cremethed, frisk syre og en god frugtig koncentration. De er måske en smule mere imødekommdende i deres stil, og har en bredere appeal end en tradtionel Champagne Brut eller Naturel. 

Du må ikke forveksle blød med sød, da Franciacorta ikke er en sød mousserende vin.

Vi har en vinder ... eller har vi?

Formålet med dette indlæg var som sådan ikke at udnævne en endegyldig vinder, men derimod perspektivere disse tre mousserende vine. Tre fortryllende vine, som alle fortjener at stå øverst på podiet med hver deres styrker og unikke karakteristika.

Personligt hælder jeg mest til Franciacorta og Prosecco, og skulle jeg tage en mousserende vin med på en øde ø, faldet valget helt sikkert på Franciacorta. Jeg er vild med dens bløde og afrundede stil, hvor man virkelig fornemmer den rene frugt og mineralitet, som kendetegner den italienske "Champagne". Derudover gør det heller ikke noget, at Franciacorta er billigere end Champagne, men leverer samme høje kvalitetsniveau.

Prosecco er de uhøjtidelige bobler, som rammer meget bredt og som også er ret populær i diverse cocktails. En mousserende vintype med en bred appeal og til en pris, hvor de fleste kan være med.

Lad os sige dysten ender uafgjort.