Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Dekantering af vin - hvorfor og hvordan?

Dekantering af vin

Indlæg udarbejdet af:
Sommelier hos Falsled Kro, Nicolai Hyllested

Hvorfor skal vin iltes?

Ovenstående er et tema, som går igen og igen i vinkredse, og meningerne er mildt sagt delte.

Et sted jeg var volantør, var dekantering af alle solgte vine udbredt praksis, og den pågældende sommelier er uden tvivl en af Danmarks bedste.

Jeg er personligt i den modsatte grøft, og dekanterer kun i sjældne tilfælde.

Enighed til trods for mange holdninger

Men der er dog nogle regler, som de fleste kan blive enige om. 

Rødvin der er værd at gemme, danner med alderen et bundfald, og det er her bliver det farligt.

Formålet med at dekantere en flaske vin er med henblik på at få den til at åbne sig op og folde sig ud, så duften og smagen bliver endnu mere kompleks og harmonisk - det er i hvert fald teorien.

Men en gammel vin kan være på kanten til at gå over, og i det man udsætter den for massiv ilt, dør den i løbet af kort tid.

En løsning er at drikke den hurtigt, eller være mange om en flaske.

Dekanter ikke en gammel vin 

Mit råd er derfor - dekanter aldrig en gammel vin, idet vinen bliver iltet i det øjeblik den kommer ned i glasset.

Sæt i stedet for flasken oprejst dagen forinden. På selve dagen åbner du stille og roligt flasken og skænker forsigtigt vinen ned i glasset.

Lad vær med at slynge den rundt i glasset, og drik den indenfor de første 10 minutter.

Hvad er gammel vin så? Det kommer an på området, druesammensætning, årgang, vinhuset og opbevaring.

Så her er der kun en ting som tæller - erfaring med vinen. Eller ring til en impotør af vinen og spørg.   

Portvin med bundfald har jeg aldrig været ude for er gået over (læs: død) ved dekantering,  så indtil jeg får en anden erfaring, vil jeg altid dekantere portvin.

Dekantering kan afrunde markante tanniner

Ung vin, og her tænkes især på ung rødvin. En vin har perioder hvor den lukker sig i, og min erfaring siger mig, at dekantering aldrig åbner den op på samme måde som hvis den var i sin naturlige cyklus af åbenhed.

Hvis en vin har lidt hårde/aggressive tanniner, kan man nogle gange med lidt held dekantere den for at blødgøre tanninerne. Altså afrunde vinen.

Og dette er de eneste gange jeg hælder vin på karaffel - gerne en time eller to før den skal drikkes.

Dekantering af hvidvin

Man kan ind imellem også dekantere en hvidvin - det gælder især en ung hvid Bourgogne, hvor fadet endnu ikke helt er integreret i vinen. Noget som først sker med alderen.

Men det er jo ikke altid man gider vente i årvis på dette, men igen gør det sig gældende, at man skal gøre det ca. en time før servering.

Alle mine ovenstående tips og tricks gælder udelukkende kvalitetsvine.

Vine fra supermarkedet skal drikkes unge. Så her skal du glemme alt om dekantering, og nyd i stedet for deres friske frugt og bløde tanniner.

Jeg mener ikke, at vin bliver bedre af at blive dekanteret.

Den ændrer sig, ja, men er vinen ikke god når den kommer ud af flasken, bliver den aldrig god!

At trække proppen op er ikke at ilte vinen 

Og husk - at trække proppen op og lade vinen stå i en time, er ikke at ilte vinen.

Vinens overflade, som er i kontakt med luften, er simpelthen for lille til at det gør nogen forskel.

Hvis man ikke har en karaffel, og gerne vil dekantere, hælder man et glas op af vinen, som man enten drikker eller hælder tilbage, når vinen er iltet i glasset.

Vinen skal på denne måde stå ca. dobbelt så længe, som hvis man bruger karaffel.