Ny "4,2 på Vivino" smagekasse! Altid hurtigt udsolgt, så skynd dig at få del i denne nye smagekasse. Læs mere her.

×

Champagne

Champagne - mousserende vin

Indlæg udarbejdet af:
Freelancejournalist Maria Sommer

Vinen til festlige anliggender

De fleste mennesker forbinder ordet "Champagne" med luksus, specielle lejligheder og forkælelse.

Champagne er det mest kendte brand indenfor mousserende vine og er en mousserende vin, som langt de fleste vinelskere på et eller andet tidspunkt har smagt. Champagne deler vandene. Nogle forguder denne mousserende vin fra Champagne distriktet ca. 150 km. nordøst for Paris. Andre synes det er en opreklameret vin forbeholdt snobbber. Vi kommer dog ikke udenom, at denne mousserende vin i århundreder har været noget af det mest hotte indenfor mousserende vin, og den dag i dag har opnået endnu højere status - især blandt unge.

De bedste mousserende dråber i verden

Mængden af ægte Champagne er forholdsvis lille, og efterspørgslen stor på verdensmarkedet. Champagne er derfor også den dyreste variant af de mousserende vine udbud og efterspørgsel og alt det der.

Der er selvfølgelig forbundet meget prestige med Champagne, men det siges også, at Champagne ubestridt er den bedste mousserende vin i verden rent kvalitetsmæssigt, hvilket retfærdiggør de forholdsvis høje priser.

Mange klassificeringer og kvaliteter

Champagne er ikke bare champagne. Champagne forefindes i mange kvaliteter, som knyttes til forskellige klassificeringer.

Den absolut billigste Champagne er dem uden årgang - en såkaldt Non Vintage. I den anden ende har vi Grand Cru klassificeringen, hvor kun 17 byer/marker er blevet tildelt denne betegnelse.

De forskellige Champagne kvaliteter:

  • De billigste flasker er dem uden årgange kaldt NV’ere (Non Vintage). Her er vinen blandet fra forskellige årgange.
  • Vintage Champagner er fra en årgang og der står derfor altid et årstal på flasken. Vintage flasker laves ikke hvert år, men kun når høsten har været af god kvalitet. Hvis høsten ikke er god, så laves der i stedet NV flasker.
  • Nogle vinhuse laver Cuvée Prestige dvs. Champagner med særlige navne, når årgangen er særlig vellykket. Her kan f.eks. nævnes Dom Perignon fra huset Moët & Chandom; Winston Churchill hos Pol Roger og Cristal hos Louis Roederer.
  • Selve appellationerne er inddelt i 3:
  • Champagne Grand Cru: Det er kun 17 byer/marker, som er ophøjet til Grand Cru status. Her er de serveret i alfabetisk rækkefølge: Ambonnay, Avize, Aÿ, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly-Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay og Verzy
  • Champagne Premiere Cru: De 42 næstbedste områder er Premiere cru (betyder første cru), hvilket står på vinens etiket. Navnene på byerne/markerne kan med et enkelt klik findes på nettet, hvis man virkelig vil nørde appellationer, eller tjekke om man gør et godt køb.
  • Blot ordet Champagne: Alle Champagner hører under AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) uden nærmere bestemmelse og betegnelse

 

Læs meget mere om Champage - den bedste mousserende vin i verden.